Спадът в цените на жилищата в световен мащаб не подмина и луксозните имоти. Цените им в глобален мащаб са паднали за първи път от 2009 г. Това показват данни от доклад на Knight Frank.

Индексът Prime Global Cities падна с 0,4% в рамките на една година. Между 2010 г. и 2020 г. ръстът на този индекс се движи с около 5%. Оттогава ръстът е почти двуцифрен, като достига връх от 10,1% през последните три месеца на 2021 г. Забавянето на растежа сега е предизвикано най вече от от по-високите лихвени проценти в световен мащаб, смята Knight Frank.

Само осем от 46 града, включени в класацията на консултантската компания, отчетоха над 5% ръст на цените за първокласните имоти. Междувременно първокласният пазар в Нова Зеландия стана свидетел на огромен спад. Столицата Уелингтън отбеляза рязък спад на цените с 27% през последните 12 месеца, Окланд със 17% и Крайстчърч с 15,3% - трите най-зле представящи се пазара в света в това отношение.

За това има причина. Според Лиам Бейли, който е глобален ръководител на анализите в Knight Frank заявява пред изданието This is Money, че най-големите пазари в Нова Зеландия отбелязаха много силен растеж по време на пандемията.

"Този ​​ръст беше задвижван от бум на покупките по време на пандемията, но също и от по-ниски лихвени проценти, които паднаха от 1,75% преди пандемията до 0,25 процента през 2020 г. и 2021 г. Оттогава обаче лихвите скочиха ба 5,25, което дръпна цените рязко надолу.

Канадският град Торонто също отчете спад на цените на луксозните имоти с 13,4%, Франкфурт - с 11,1%, а Стокхолм - с 11%.

Имотни сривове: Продажбите на жилища удариха 40-годишно дъно в Нова Зеландия

Имотни сривове: Продажбите на жилища удариха 40-годишно дъно в Нова Зеландия

Спадът е 33% в рамките на година

На други места има сериозни ръстове в цените на този тип имоти. Най-големият например е отбелязан в Дубай, където стойностите са скочили с 44,2% само за година.

Цените в Дубай скочиха рязко след пандемията и са се повишили със 149% от март 2020 г. Според Knight Frank това се случва на " пазар, който претърпява значителна структурна промяна".

"Дубай беше големият победител от пандемията - той се разви от регионален пазарен център в глобален пазар - с рязко нарастване на търсенето на имоти от Европа, Близкия изток, Индия, Азия и наскоро САЩ,", заяви Бейли.

Втори в класацията е Маями с 11% ръст на пазара на луксозни имоти. Цюрих, Берлин и Сингапур влизат в челната петица с ръст съответно от 9,4%, 5,7 на сто и 5,5 на сто.