Средната цена на жилищата в САЩ пада с 3,3% на годишна база през март. Това е най-големият годишен спад, който се наблюдава от 2012 г. досега според доклад на Redfin.

Един от основните проблеми на американския пазар е недостигът в предлагането. Броят на новите жилища на пазара отбеляза годишен спад, от над 23 на сто през март до "най-ниското ниво, освен от началото на пандемията", според доклада, цитиран от Mansion Global.

По данни на Realtor.com на пазара на имоти в страната липсват около 6,5 милиона нови еднофамилни къщи. Това е резултат от повече от десетилетие на "недостатъчен строеж на домове, спрямо нарастването на населението", според портала за имоти. В периода между 2012 г. и 2022 г. в експлоатация са въведени 15,6 милиона нови жилища и са построени само 8,5 милиона еднофамилни къщи.

Собствениците на жилища в САЩ са загубили общо 2,3 трилиона долара от стойността на имотите си

Собствениците на жилища в САЩ са загубили общо 2,3 трилиона долара от стойността на имотите си

Най-много спада стойността на жилищата в Сан Франциско

Нито купувачите, нито продавачите са активни. По-ниското предлагане доведе до по-малко продажби на жилища през март - спад от 22,3% на годишна база и всъщност спря спада на средната цена на жилищата, на фона на недостига на жилища, който насърчава наддаването на някои пазари в САЩ.

Пазарът на недвижими имоти обикновено се нажежава през пролетта, но този сезон това не е така. Според Redfin приблизително 55 000 споразумения за покупка на жилище са били анулирани през миналия месец.

"Тазгодишният сезон за закупуване на жилища е слаб", заявява главният икономист на Redfin Дарил Феъруедър. " Обикновено по това време на годината виждаме тълпи от купувачи на жилища по това време на годината, което сега не се случва."

След пика е цените на имотите по време на пандемията в САЩ, сега пазарът е свидетел на рязък спад в цените. Ако до преди само две-три години купувачите наддаваха, за да се доберат и купят желания имот, то сега нещата се обърнаха.

Собствениците на жилища в цялата страна са загубили общо 2,3 трилиона долара от стойността на жилищата си, откакто мина пика през юни 2022 г., според доклад на Redfin.