Цените на жилищата в Обединеното кралство достигнаха нов връх през юни и вече са с 30% по-високи от достогнатия от връх преди финансовата криза през 2008 г.

Според данни на уебсайта за недвижими имоти Zoopla средната цена на жилище през юни в 318 000 долара или с 5,4% по-висока на годишна база. Според ролерите силният ръст се дължи на това, че броят на предлаганите жилища е спаднал с 25% през първата половина на годината в сравнение със същия период на 2020 г, пише The Guardian.

По данни на Zoopla търсенето на къщи е нараснало с над 50%, в сравнение с периода отпреди пандемията. Предлагането не успява да смогне на търсенето от януари 2021 г.

Северна Ирландия и Уелс регистрират най-висок ръст на цените на имотите от 8,6% и 8,4% съответно през последната година. Това е най-високият ръст за 16 години в Уелс.

Пазарът в Лондон остава поляризиран. Търсенето в крайградските зони на столицата е с 86% по-високо от средното за 2017-19, докато интересът в по-централните райони на Лондон е само с 2% по-висок.

Zoopla очаква 6% ръст на цените през следващите месеци.