Цените на жилищата в Германия вероятно няма да растат толкова интензивно следващите години. Лошата новина е, че достъпността ще се влошава, заради ограниченията в предлагането. Това сочи проучване на Reuters.

Цените на жилищните имоти се повишиха с около 10% тази година. Според прогнозите през следващата година ще има покачване с 6%, а през 2023 година с 4%. За 2024 година се прогнозира ръст от 2%. Това са изводите от оценките на 11 експерти на пазара на имоти, анкетирани от Reuters.

Според експертите обаче достъпността ще се влоши през следващите две - три години. "Увеличението на цените в големите градове ще изключва голяма част от германското население от жилищната собственост". Това коментира Себастиан Шнейдар от BayernLB.

Според експертите данъчните облекчения биха били добър вариант за подобряване достъпността, наред с по-високи заплати, по-бърз темп на строеж, намаляване лихвите по кредитите. "За да се подобри достъпността до жилищата, цените на недвижимите имоти трябва да паднат, или заплатите да се повишат по-бързо от цените на недвижимите имоти", коментира Карстен Бжески от ING.

Европейската централна банка намали лихвените проценти до рекордно ниски нива в разгара на пандемията на коронавирус и въпреки, че според проучване не се очакваше да увеличи разходите по заеми поне до 2024 г., тя ще прекрати своята програма за спешно изкупуване на облигации.

Инфлацията в еврозоната е над целта на банката от 2%. В най-голямата икономика в ЕС Германия цените скочиха с 6% през ноември - най-сериозният ръст, регистриран от януари 1997 г.

Цените на жилищата в градовете и предградията са достигнали много високи нива, но в селските райони, които станаха по-популярни по време на дистанционната работа, все още са по-достъпни", казва Флориан Ноймайер от компанията Interhyp.

Според половината от анкетираните експерти най-голямо въздействие върху германския жилищен пазар през следващата година ще окажат ограниченията на предлагането, според другата половина от експертите влияние ще окажат по-високите лихвени проценти или по-строга парична политика.