Житейски опит, неосъществени мечти и истории за първия си мотоциклет - всичко това баща предава на своите наследници. Но също така предава финансовия си манталитет: планиране на годишния бюджет или стратегията "Съсед, дай пари назаем до заплата".

Съветите посочени по-долу ще ви помогнат да премахнете семейното "проклятие на харчещия". Това са основните правила, в които финансово грамотните хора възпитават децата си.

"Направи го нормално - всичко ще бъде наред"

Този постулат ще бъде полезен в живота, независимо за какво става въпрос: ремонт на велосипед, тесто за палачинки или бизнес стратегия на фирмата за тримесечието. Има достатъчно мързеливи идиоти, съвестните работници са рядкост и затова печелят повече. За да станете професионалист в избраната от вас област, трябва "да орете" и постоянно да увеличавате стойността си.

Снимка 436668

Източник: iStock

"Искаш да си купиш нещо? Изчакай седмица. Все още искаш? Започни да спестяваш"

Психолозите съветват да прекарате нощта с дошлите ви спонтанни идеи: най -вероятно на сутринта копнежът вече няма да е толкова силен и купуването на някоя "мечта" няма да изглежда толкова належащо.

Ако мисълта за покупка не отстъпи, а на въпроса "Имам ли нужда от това?" отговорът е постоянното "Да", това означава, че можете да започнете да спестявате.

15 финансови грешки, които можем да избегнем

15 финансови грешки, които можем да избегнем

А може би е време да се преподава планиране на личния бюджет в училищата?

"Не знаеш как да спестяваш? Нека направим тест "

За да постигнете нещо повече дори не утре, а следващата седмица, трябва да сте търпеливи днес. И утре. И още няколко месеца. Представи си, синко: ежедневните джобни от 10 лева как след известно време ще се превърнат в солидна сума. Избра ли си вече новия си велосипед?

Снимка 379175

Източник: iStock

"Не се опитвай да повтаряш историята на успеха на някой друг. Не знаеш през какво е преминал този човек. "

Човекът не е само генетично подредено натрупване на аминокиселини. Всеки има своя опит и силни страни. Като ги имате предвид, ще можете по-добре да ги използвате: повечето хора "използват микроскоп, за да забият пирон".

Не трябва да се фокусирате само върху успешните хора: ние не знаем какви препятствия и неуспехи са срещнали по пътя си. Най-вероятно този собственик на нова къща в елитен район и солиден автопарк не е направил богатството си толкова лесно.

Снимка 261387

Източник: iStock

"Избягвай показността, но не спестявай от качеството на живот"

Предметите с марков статус не заслужават парите си: ризи, парфюми, кожени колани от питон и други атрибути на богат живот. Финансово грамотните хора спестяват " бели пари за черните дни" или инвестират в себе си: образование, самочувствие и здраве.

Качеството на живот е друг въпрос. Качествената медицинска помощ, здравословната храна, правната и икономическата грамотност ще ви помогнат да живеете по-дълго и по-добре.

Снимка 577321

Източник: iStock

"Дори и да си натрупал много пари и знания, не спирай да се усъвършенстваш"

Парите са обект на инфлация, знанието също. В месеца и в годината има задължителни разходи: за храна, за жилище, за дрехи и здраве. Всичко, което остава, е твое. Същото е и със знанията и опита: светът непрекъснато се променя, вашите компетенции може да остареят след 3-5 години. Постоянно усъвършенствайте уменията си.

Снимка 403400

Източник: iStock

"Накарай парите да работят"

Банковите депозити често дори не могат да покрият нарастването на инфлацията, което означава, че че ефектът от тях е най-много нулев: парите, които просто лежат по сметките, не донесоха нищо особено.

Необходимо е да се разбере как работят парите на ниво човек, предприятие и държава - това ще помогне да се намери добър финансов инструмент: борсово търгувани фондове, акции, злато и други инвестиционни метали.

В крайна сметка

Тази статия е както за детето, така и за бащата. И работа за двамата, ежедневно и целенасочено. И ако мама е прочела статията, направете финансов тест с цялото семейство и обяснете за какво става дума: татко вероятно иска нова кола.