Малцина от нас могат да се похвалят с финансови умения: не е тайна, че повечето от българските граждани имат високо или даже задоволително ниво на финансова грамотност. И може би е време да се преподава планиране на личния бюджет в училищата?

Всеки, който иска да направи поне малко състояние, трябва да може да проследи разходите си и правилно да направи бюджет. Кои са най-често срещаните грешки, които ви пречат да спестите пари и да живеете в постоянен финансов дискомфорт?

Снимка 293966

Източник: iStock

Грешка 1. Живеете от заплата до заплата, без дори да се опитвате да спестите.

Когато получите дългоочакваната заплата, веднага ли отивате в търговския център? Бъдете търпеливи. Използвайте правилото 50/20/30. Спестете половината от приходите си за необходимите разходи (храна, наем / ипотека, транспорт, комунални услуги и т.н.), 20% - за спестявания или плащане на дългове, а останалите 30% - за развлечения, кафенета и ресторанти, самообслужване.

Ако ви е трудно да планирате, използвайте приложение, което ще постави за цел спестяване и автоматично ще насочи пари за постигането им. Освен това ще видите как се натрупват средствата ви. Не е скучно, а мотивиращо.

Грешка 2. Често се поддавате на импулсивни покупки

Нека бъдем честни: кой не обича да купува нови неща? Научете се да контролирате внезапните си желания. Така не харчите много пари за неща, които ползвате веднъж и повече никога не ги докосвате.

Нашият съвет: ако искате да купите нещо по скъпо, помислете няколко дни (или по-добре - седмица), преди да похарчите пари. Изчакването ще ви даде възможност да овладеете внезапните си импулси.

Снимка 314361

Източник: iStock

Грешка 3. Вярвате, че лимитът на кредитната ви карта означава безплатни пари

Ако кредитната ви карта има 3 хиляди лева лимит, това не означава, че трябва да ги похарчите. В края на краищата ще трябва да ги върнете и то дори с лихва.

Грешка 4. Харчите много за доставка от ресторанти и хранене навън

По време на карантината започнахме да готвим повече у дома, но в същото време по-често да поръчваме от ресторанти. Вторият навик не изчезна, когато се върнахме на работа в офиса. Изчислете колко харчите за доставка и за храна навън - може би това е причината, поради която не можете да спестите пари.

Грешка 5. Плащате повече, без да обмисляте по-добри сделки

Да речем, че искате нова кафе машина. Отивате до най-близкия магазин за домакински уреди и след 15 минути излизате с желаната покупка. Даже и да сте надплатили няколко десетки или стотици лева.

Преди да купите нещо, сравнете цените в няколко магазина и изберете този, в който сделката ще се окаже по-изгодна за вас и портфейла ви. За да опростите процеса, използвайте специални сайтове - те сравняват цените във всички онлайн магазини за вас.

Снимка 402221

Източник: iStock

Грешка 6. Опитвате се да живеете като другите

С други думи казано, да живеете по начин, който не ви е по джоба. Например, купувате нов телефон, ако приятелите ви имат такъв или веднага тимате в магазина за дрехи и аксесоари от някоя нова модна марка.

Грешка 7. Не проверявате салдата по сметките си

Ако се придържате към мнението "щом нещо не го виждам, значи не съществува и не е предмет на обсъждане" - време е да преразгледате възгледите си. Защото такова поведение обикновено завършва с тежки финансови проблеми. Някои хора споделят, че не проверяват състоянието на банковите си сметки, защото се страхували да видят "ужасни числа".

Познаването на реалното положение, може да ви накара да вземате навреме мерки, научете се да не се притеснявате от това, което така или иначе съществува.

Грешка 8. Не използвате услугата "автоматично плащане" и забавяте плащанията

Ако сте отговорен човек, няма да има проблеми. Ако не, тогава очевидно няма да извършвате плащания навреме. Резултатът е влошена кредитна история и санкции и глоби.

Грешка 9. Не знаете какво е личен кредитен рейтинг

Когато искате да вземете поредния заем, може да ви бъде отказано. Защо? Защото имате лоша кредитна история или твърде много активни заеми. Вероятността за получаване на заем се влияе от вашия личен кредитен рейтинг. Така че следете сметките си и извършвайте плащания навреме.

Грешка 10. Мислите, че колата ви ще се погрижи сама за себе си

Ако обмисляте дали да купите първата си кола, помислете колко разходи ще имате и колко бързо ще растат. Сервизи, гуми, масло... Добавете тук възможни глоби и такси за паркиране. Помислете за автомобил като синоним на "непланирани разходи".

Винаги спестявайте малко пари за колата - за всеки случай.

Снимка 422095

Източник: iStock

Грешка 11. Натрупвате дългове, без да имате план как да ги изплатите

Кредитни карти, автомобилни кредити, бързи кредити... Трупат се и нямате идея как да ги изплатите Ако се окажете в такава ситуация, комбинирайте два метода: снежна топка (изплащане на заемите от най-малката сума до най-голямата) и лавина от дълг (предимно изплащане на дълга с най-висок лихвен процент).

Използвайте приложения, които помагат за проследяване на погасяването на дълга - това ще бъде вашият допълнителен стимул.

Снимка 504615

Източник: iStock

Грешка 12. Купувате много дрехи, само защото са намалени

"Ако видях разпродажба, а на нея - риза, която прилича на трите, които вече висят в гардероба ми, все пак я купих: в края на краищата тя има 50% отстъпка!" - споделят често хора. Не купувайте неща, ако трябва да спестите, а в гардероба ви няма свободни рафтове.

Грешка 13. Безразсъдно използвате дебитната карта

Можете да вземете кафе за 3-4 лева на път за работа, да обядвате за 20 лева в близкото заведение, да поръчате нещо в интернет, а вечер да се срещнете в бара с приятели и да оставите там 50-100 лева. И в същото време да се оплаквате, че нямате достатъчно пари за нищо... Защо ли?

За да предотвратите това, започнете да проследявате разходите си. Тогава ще разберете колко пари са отлетели за случайни дреболии.

Снимка 403400

Източник: iStock

Грешка 14. Не инвестирате

Хората, които могат да се похвалят с добри доходи, не само знаят как да спестяват - те инвестират. Започнете и вие.

Особено сега има много предложения от големи и надеждни фондове и банки, които предлагат различни инвестиционни схеми. Това не е механизъм за моментално забогатяване - изисква търпение, но след няколко години то ще се изплати. Буквално.

Грешка 15. Не бюджетирате, защото не можете да го направите перфектно

В този случай перфекционизмът няма да стане най-добрият ви приятел. Почти невъзможно е да създадете идеалния бюджет. Но това не трябва да ви спира да опитате да сложите елементарен ред във финансите си - има достъпни и доста приложения на тази тема.