Хората по света имат различно мислене и правят бизнес по различен начин и в различен мащаб. Но това, което ги обединява, е стремежът към печалба. Каквото и да правим, основният въпрос остава един: Как да печеля повече?

Най-подходящите хора, които да отговорят на този въпрос, са милионерите и милиардерите, които сами са натрупали състоянието си. Те най-добре могат да ни посъветват как да спестяваме, как да инвестираме, как да печелим и да увеличаваме богатството ни.

Money.bg ви споделя най-добрите съвети за парите, които научихме през изминалата година:

Съз Орман: Открийте радост в спестяването

Снимка 330848

Източник: Oprah.com

Ключът към пестенето на пари е да откриете същото удоволствие, когато спестявате, като това, което изпитвате, когато харчите, каза пред CNBC личният финансов консултант и мултимилионер Съз Орман.

Спестяването на пари никога не трябва да се усеща като нещо депресиращо. То трябва да е задоволително. Трябва дори да изпитвате удоволствие, когато го правите, препоръчва тя.

Въпросът не трябва да бъде: "Кога можете да започнете да се наслаждавате на парите, които сте спестили?", а "Кога започвате да се наслаждавате на самия процес на спестяване?" Ако го направите, ще откриете, че вече не ви е грижа за харченето на пари", обяснява Орман.

Уорън Бъфет: Инвестирайте в себе си, това е най-добрата инвестиция

Снимка 325355

Източник: iStock

"В крайна сметка има една инвестиция, която заменя всички останали: Инвестирайте в себе си", казва пред Forbes милиардерът и инвестиционен гуру Уорън Бъфет.

"Никой не може да ви отнеме това, което носите в себе си, а всеки има потенциал, който досега не е използвал", посочва Бъфет.

Кайл Тейлър: Използвайте правилото 50-30-20 процента

Снимка 330847

Източник: The Penny Hoarder

Кайл Тейлър, ръководителят на най-големия световен блог за лични финанси и спестявания - The Penny Hoarder, ни дава една проста, полезна и изпитана формула.

Това е т.нар. "правило 50-30-20 процента". 50% от парите отиват директно в банката, в разплащателната ви сметка, във фонда за извънредни ситуации или дългосрочна спестовна сметка, с 30% поемате ежедневните си разходи, а 20% харчите за развлечения.

Тази формула помага да спестявате, особено когато получавате неочаквани приходи като подарък или бонус. С нейна помощ, самият Тейлър за няколко години става милионер, и то започвайки от нулата.

"Използвайки тази система в дългосрочен план, ще имате свободата и контрола да вземате мъдри финансови решения", твърди той.

Спайк Лий, Стив Сайболд: Не се страхувайте да използвате парите на другите

Снимка 330849

Източник: Getty Images

"Нямам проблем да искам пари от хората. Защото вярвам в талантите ми, в способностите ми за разказване на истории, както и в хората, с които се обграждам, работейки по различни проекти", казва американският продуцент и режисьор Спайк Лий, който стои зад филми като "Малкълм X", "25-ият час" и др.

За разлика от повечето си колеги, Лий прави независими продукции, без да се съобразява с големите холивудски студиа.

Снимка 330851

Източник: Getty Images

След като интервюира над 1000 заможни хора за книгата си "Как мислят богатите?", писателят и самоизградил се милионер Стив Сайболд стига до извода, че тези, които имат много, по принцип не се страхуват да финансират бъдещето си, използвайки средствата на другите.

"Богатите хора знаят, че не са достатъчно платежоспособни, за да си позволят нещо, което не е от ключово значение. Истинският въпрос е "Заслужава ли си да купите, да инвестирате или да преследвате?" Ако е така, заможните знаят, че парите винаги са на разположение, защото богатите хора винаги търсят големи инвестиции и отлични изпълнители, за да направят тези инвестиции печеливши", казва Сайболд.

Марк Кюбан: Купувайте в насипно състояние и от разпродажба

Снимка 330850

Източник: Getty Images

"Трудно е да се постигне възвръщаемост на редовните инвестиции... по-добре е да си купите паста за зъби за 2 години напред, когато е с 50% отстъпка. Има начин за незабавна възвръщаемост на парите ви", казва пред Vanity Fair самоизградилият се милиардер и собственик на отбор от НБА Марк Кюбан.

Според него не бива да се ограничавате само до пастата за зъби. Тази стратегия може да се приложи към всякакви материали за многократна употреба или консумативи, които ви трябват.

"Купувайте ги, когато са част от голяма разпродажба в Amazon, защото най-вероятно цените им ще се покачват. Истинските спестявания са тези, които можете да вкарате в джоба си", съветва Кюбан.

Грант Кардоун: Създайте множество свързани източници от приходи

Снимка 330852

Източник: Grantcardonetv.com

"Няма да забогатеете без множество източници на приходи. Това започва с дохода, който имате в момента. Увеличете този доход и започнете да добавяте множество източници", съветва предприемачът, автор на бестселъри и гуру в продажбите Грант Кардоун.

"Нужни са ви така наречените симбиотични потоци. Не добавяйте просто потоци, които нямат връзка помежду си. Намерете начин да добавите доход към работата, която вече имате. Моят видео монтажист създава реклами за мен - и след като се доказа, започна да създава реклами за хората, свързани с мен. Не отвори магазин за понички", обяснява Кардоун.

Самият той е имал големи дългове, а в момента е милионер.

Крис Рейнинг: За да спестите много, започнете с малко

Снимка 330853

Източник: Chrisreining.com

Според Крис Рейнинг, който до 35 години вече е натрупал състояние от 1 милион долара, а 2 години по-късно се пенсионира, ключът към това да пестим много, е да започнем с малко.

"Знам, че има хора, които твърдят, че не трябва да се притеснявате за кафето с мляко за 5 долара, но смятам, че е добро начало да се откажете от него. Ако се опитате да стесните къщата ви, да се отървете от всичките си коли и да направите всякакви подобни драстични промени, би било съкрушително и няма да направите нищо такова", обяснява той.

"Малките промени ще ви помогнат да направите големите промени", съветва Рейнинг.

Грант Сабатие: Не забравяйте, че парите не са всичко

Снимка 330854

Източник: Twitter

"Парите не са всичко и не си заслужава да пожертвате здравето, семейството, приятелите си или други преживявания заради тях", казва блогърът, инвеститор и милионер в Bitcoin Грант Сабатие.

"Изгубих няколко приятели и напрегнах отношенията с други, защото прекарвах твърде много време, стоейки до късно в офиса или работейки през почивните дни. Въпреки че наистина вярвам, че парите са свобода, те са само средство, което прави възможни преживяванията", разказва Сабатие, който само за 5 години той се е превръща от разорен в милионер.

Вместо да се съсредоточавате единствено върху това как да печелите повече, си поставете цели. Задайте си въпроси като: Какво искате да правите с парите си? По колко часа седмично искате да работите? Колко искате да пътувате?, съветва милионерът.

В крайна сметка "печеленето и спестяването на повече пари е полезно само ако имате нещо наум, за което да ги използвате", отбелязва Сабатие.