Едва 41% от американците имат необходимите спестявания, за да посрещнат извънредно плащане на ремонт на автомобила си или прием в болница на стойност хиляда долара, показа новото индекса на финансовата стабилност за януари тази година. Изследването на Bankrate до голяма степен повтаря откритията и на други институции, сред които болшинството от жителите на страната нямат почти никакви пари за екстремни случаи.

"За някои такова е финансовото положение, но за други това е съзнателен избор", пише анализаторът Майкъл Снайдер. "Твърде много хора не виждат смисъл от създаването финансов буфер, защото имат твърде голямо доверие в системата. Според тях нещата в тази страна никога няма да се влошат и не смятат, че трябва да спестяват за екстремни ситуации."

Дали ЕЦБ иска да унищожи стимулите за спестяване в еврозоната?

Дали ЕЦБ иска да унищожи стимулите за спестяване в еврозоната?

Банката призовава за политики, които ще влошат следващата криза

А откъде взимат американците средства в случай на спешност? Немалка част от тях идват от заеми от близки или роднини. Обикновено обаче сумата, която заемат, е доста по-висока от бенчмарка от хиляда долара. От данните на Bankrate се вижда, че медианната сума, която им е необходима при спешност, е 1750 долара.

Същевременно 30% от изследваните лица са посочили, че техни познати или роднини са имали нужда от поне 5 хил. долара през изминалите 12 месеца, за да покрият спешните си разходи. "Изводът от това е, че повечето хора в страната живеят от заплата до заплата и са само на крачка от финансовото бедствие", пише Снайдер.

Калин Христов: отрицателните лихвени проценти обезкуражават спестяванията и инвестициите

Калин Христов: отрицателните лихвени проценти обезкуражават спестяванията и инвестициите

Политиките на ЕЦБ водят до „зомбификация“ и на българската икономика, посочи подуправителят на БНБ

Сценарият, при който обаче много от тях остават без работа, вече беше разигран през 2008 г. Тогава се оказа, че милиони американци всъщност не могат да си плащат дори ипотеките. А днес повечето експерти са на мнение, че следващата криза вече наближава.