Хората, родени през 80-те години на миналия век, се превръщат в съвременното "изгубено поколение" по отношение на финансовото им положение.

Това показва проучване на американската Federal Reserve Bank of St. Louis, според което показва как младите хора, които в момента са в 30-те си години, се справят спрямо предходните поколения на тяхната възраст, пише Fortune.

Според него родените през 80-те години разполагат с 34% по-малко лично богатство в сравнение с това, което се очаква да имат за тази възрастова група. За сравнение за поколението на 70-те този дял е близо двойно по-нисък - 18 на сто, а за това на 60-те години - 11 на сто.

Експертите посочват, че причина за това са дълговете на поколението, основно свързани с тези за собствено жилище.

Докато хората, родени през 60-те и 70-те години, са имали много по-добри възможности за покупка на имоти заради цените на жилищата по време на техните 30 години.

Въпреки това обаче поколението на 80-те не е най-задлъжнялото. За такова се смята това на 70-те години. В по-голямата си част по-старите поколения са натрупали дългове, свързани със закупуването на жилища и други по-големи активи. От друга страна по-младите хора имат повече дългове, свързани с образованието им.

В доклада се посочва, че именно това е преимуществото на децата на 80-те години, които могат да наваксат по отношение на богатството си в следващите десетилетия. Причината за това е, че те са по-добре образовани, а оттам могат да очакват по-добро заплащане.