Изображение на лицето на създателя на Facebook Марк Зукърбърг с безизразни очи, взето от неговия аватар в метавселената (Metaverse), се превърна в нещо като проверка на реалността за всеки, който залага на бъдещето на виртуалната реалност. Ето какво виждаме.

Зукърбърг залага бъдещето на своята компания Meta за половин трилион долара на една меко казано странна визия за бъдещето, в което всички ние прекарваме повече време във виртуално пространство, известно като метавселената, представено от дигитални алтер егота, създадени по наш собствен образ.

Снимка 589455

Източник: Facebook

Проблемът е, че всичко, което сме виждали от това бъдеще досега, изглежда доста зле. Меко казано

"Наистина е озадачаващо, че Meta е похарчила повече от $10 милиарда за виртуална реалност (VR) миналата година, а графиките в нейното водещо приложение все още изглеждат по-зле от Wii игра от 2008 година", туитна техническият колумнист на New York Times Кевин Руз, цитиран от CNN Business.

Всъщност, Руз се подиграва с безумния аватар на създателя на Facebook.

Какво е "метавселена" и какви възможности предоставя тя?

Какво е "метавселена" и какви възможности предоставя тя?

Оценките достигат до $8 млрд.

Дни по-късно самият Зукърбърг призна, че изображението е "доста елементарно" и публикува екранна снимка на по-подробна версия на неговия аватар, като подчерта, че скоро предстоят "големи актуализации" на Horizon и графиките на аватара.

Както виртуалната реалност, така и самият Facebook не са това, което хората си представяха

Истината е, че хората няма да купят нещо, ако то не ги кара да изглеждат добре. Ако му нямат доверие. И ако не изглежда като нещо по-добо от това, което вече си имат. Поне трябва да вярват, че това е така. Тогава хората биха направили почти всичко.

Така или иначе, цялата тази история илюстрира трудностите, които компанията-майка на Facebook - Meta, която се е позиционирала като лидер в индустрията за виртуална реалност, ще има при продажбата на своята футуристична визия.

Защото проблемът не е само в снимката на Марк Зукърбърг. Проблемът е и с всички останали изображения и функции. И не на последно място, не са особено много хората, които си представят, че бъдещето ще им донесе живот в бункери и тъмни стаи наяве и "истински" живот насън.

Как Марк Зукърбърг - един от най-богатите хора в света,  харчи парите си?

Как Марк Зукърбърг - един от най-богатите хора в света, харчи парите си?

Той влиза в елитния кръг на милиардерите с над $100 милиарда