Безпрецедентна по мащабите си програма по въоръжаване с малки и евтини бойни дронове представи Пентагонът през седмицата. Replicator има и ясно обявена цел - да разколебае военните амбиции на Китай.

Контекст: САЩ повече от 30 години използват различни безпилотни въздушни, водни и наземни апарати. Това, обаче, са предимно скъпи и сложни платформи като дроновете Reaper - макар да не струват колко бойни самолети или вертолети, все пак е трудно от тях да бъдат хвърлени стотици срещу дадена цел.

Китай ограничава износа на (военни) дронове - кои страни са засегнати

Китай ограничава износа на (военни) дронове - кои страни са засегнати

Повече от половината от продадените в САЩ граждански дронове са произведени в Китай

Това е значително по-лесно с по-малките, по-евтини и по-прости като конструкция дронове от типа на Switchblade. Те нямат големи мощност и радиус на действие, но за сметка на това към врага могат да се насочват цели "рояци" от тях. А даже най-мощно въоръженият кораб, например, трудно ще избегне поражение, ако към него летят едновременно десетки безпилотници.

Снимка 632097

Източник: Явор Николов / Bing Image Creator

На практика това, за което изпращаш самолет за десетки милиони или дрон за стотици хиляди долари, може в много случаи да се свърши от малки апарати, всеки от които струва в пъти по-малко. Войната в Украйна показа, че именно по този начин могат успешно да се атакуват електроснабдителната система, плавателните съдове, бойната техника и авиобазите на врага.

Детайли: "Най-голямото предимство на Китай е масата: повече кораби, повече ракети, повече хора", заяви зам.-министърът на отбраната Катлийн Хикс, цитирана от Breaking Defense. Целта на Replicator е да "надскочи врага с по-добро мислене, по-добра стратегия и по-добри действия - надграждаме производството и мобилизацията с нашето истинско конкурентно предимство, което са иновациите и духа ни", допълни тя.

Подробности за моделите, които ще влязат с ускорено темпо в масово производство, на този етап официално няма. Ясно е единствено, че става дума за платформи "от безпилотни кораби до безпилотни самолети и не само", които са с достатъчно ниска себестойност, за да могат да се използват за рискови мисии, но и с достатъчно добри възможности, за да могат реално да ги изпълняват.

Снимка 632098

Източник: Явор Николов / Bing Image Creator

От думите на Хикс става ясно, че е възможно дроновете да се произвеждат и от "търговски и нетрадиционни компании", а не само от традиционните големи имена на американския военно-промишлен комплекс.

Още нещо: Важен акцент на Replicator, който според Хикс отличава програмата от това, което прави потенциалният противник, е "етичното използване на изкуствен интелект", което по думите ѝ надгражда уменията на военните, а не се конкурира с тях.

Ще има ли китайска инвазия в Тайван? VW залага 180 млрд. евро на "Не"

Ще има ли китайска инвазия в Тайван? VW залага 180 млрд. евро на "Не"

Автомобилният гигант готви огромни инвестиции - никой не прави нещо такова преди война

Освен това, използването на огромни количества дронове на бойното поле създава някои уникални предизвикателства в технологичната сфера. "Рояците" от безпилотници произвеждат огромни количества информация и се нуждаят от огромно количество информация. Поради това те много лесно могат да сринат съществуващите комуникационни системи.

Затова и свързаността е важен акцент - чрез нови типове устойчиви мрежи, преразпределяне на изчислителните операции с оглед най-добро използване на наличните ресурси и ред други оптимизации.

Цифром и словом: Хикс очаква няколко хиляди различни типа нови дронове да са налични още в рамките на следващите 18 до 24 месеца. Това ясно показва, че в Пентагона са убедени, че в близките 2 години Китай може да се опита да превземе Тайван.

За да се случи Replicator, военното министерство вече е поискало 1,8 млрд. долара за фискалната 2024 г. и още 1 млрд. - през фискалната 2025 г.

Ако програмата успее да се разгърне по график според Хикс политическото ръководство на Китай "ще се буди всяка сутрин, ще обмисля рисковете, свързани с евентуална агресия и ще стига до заключението, че този ден няма да е денят".