Китай реши да ограничи износа на дронове и оборудване за производство на дронове, за да "защити националната сигурност и интереси" на страната, съобщи Reuters, позовавайки се на Министерството на търговията на страната.

Ограниченията влизат в сила от 1 септември. Те ще засегнат и част от оборудването, включително редица двигатели за дронове, лазери, комуникационно оборудване и системи за защита от дронове.

Под експортен контрол попадат и част от дроновете, които не са предназначени за военни цели. Износът на всякакви граждански дронове за военни цели е забранен, подчертва представителят на ведомството. По думите му, по този начин Китай се показва като "отговорна държава".

Китай изнася дронове за редица страни, включително САЩ. Повече от половината от продадените дронове там са произведени от китайската компания DJI, по данни на САЩ.

От своя страна от DJI коментират, че компанията спазва стриктно правилата на страните, където има дейност, включително китайските ограничения за износ. "Никога не сме разработвали и произвеждали продукция с военно предназначение, нито някога сме рекламирали или продавали наши продукти за използване във военни конфликти или войни в която и да е страна", подчертава производителят на дронове.

Министерството на търговията на Китай вече отхвърли обвиненията на западни медии, че Китай доставя дронове за военни операции в Украйна, като ги нарече "неоснователни". Китайското Министерство на външните работи заяви наскоро (във връзка с публикация в САЩ), че страната не е доставяла оръжие нито на Русия, нито на Украйна.

Саудитска Арабия предложи да купи турската компания за производство на дронове Baykar

Саудитска Арабия предложи да купи най-голямата турска компания за производство на дронове

Тя произвежда и широко известните бойни дронове Bayraktar