Руските оръжейни компании търсят на изложение в ОАЕ чуждестранни клиенти за своята "изпитана в бой" продукция - напук на западните санкции, пише в свой материал Bloomberg.

Над 200 изделия на руския военно-промишлен комплекс присъстват на IDEX 2023, като сред тях има танкове, ПВО системи, боеприпаси и ред други. Форумът е ключов за излизането на международни пазари, тъй като е най-големият по рода си в сектора на отбраната.

Как Русия оцелява в епохата на санкциите? Инвестира и то много

Как Русия оцелява в епохата на санкциите? Инвестира и то много

Лишен от западни партньори, бизнесът в страната се адаптира, но липсва оптимизъм

На IDEX 2023 Русия ще търси пазар за перспективния изтребител Су-57 "Шахмат", щурмовите вертолети Ка-52Е и Ми-28НЕ, танкът Т-90МС МБТ, ракетния комплекс "Искандер-Е", ЗРК С-350 "Витяз" и С-400 "Триумф", както и много други.

"Повечето от представените продукти вече са изпробвани в реални бойни условия. Това е едно от основните предимства на руските оръжия пред техните конкуренти", коментира ръководителят на конгломерата "Ростек" Сергей Чемезов.

Снимка 400032

Източник: iStock

Руската бойна техника е под западни санкции, но страни от Близкия Изток като Саудитска Арабия остават потенциални клиенти, а и партньори. "Работим активно по предложения за най-подходящите форми на сътрудничество с близкоизточните държави, най-вече във връзка с трансфер на технологии и съвместни разработки (...) "Рособоронекспорт" разглежда различни възможности за съвместно създаване на съвременни високотехнологични продукти, сред които модерен изтребител от пето поколение на платформата "Шахмат" (Су-57), развитие на ПВО системи, оборудване за ВМС и оръжия за сухопътните войски", заяви изпълнителният директор на "Рособоронекспорт" Александър Михеев, цитиран от ТАСС.

Контекст

Изложението беше посетено и от руския министър на търговията и промишлеността Денис Мантуров, който е под американски санкции. Той отбеляза, че търговията между родината му и ОАЕ е нараснала с 68% до 9 млрд. долара през 2022 г.

Цялото руско говорене за "изпробвана в бой" техника е със спорна полезност предвид резултатите от войната в Украйна - включително големите загуби на даже най-модерна бойна техника, оказала се без надеждна защита първоначално от украинските дронове "Байрактар", а след това - от ракетните системи HIMARS.

Снимка 607453

Източник: EPA/БГНЕС

"Лошото представяне на руските защитни системи в Украйна нарани международното реноме на Русия като доставчик на оръжия. Участието в IDEX може да е опит за възстановяване на доверието, особено на регионални пазари в Близкия Изток, Азия и Африка, които са и във фокуса на руската икономическа и дипломатическа активност през последните месеци", коментира пред Breaking Defense експертът от Близкия Изток Кристиан Улрихстен от Института "Бейкър".

ОАЕ спират преговорите за купуване на изтребители F-35 за $23 милиарда

ОАЕ спират преговорите за купуване на изтребители F-35 за $23 милиарда

Проблемите са заради отношенията на Абу Даби с Китай, включително 5G технологията на Huawei

Цялата ситуация може да е и просто демонстрация на държавите от региона, насочена към САЩ. Идеята - да се покаже на Вашингтон, че не е единственият вариант за тях.

Снимка 607454

Източник: EPA/БГНЕС

Така, например, "Шахмат" направи международния си дебют именно в ОАЕ през 2021 г., като се смята за отговор на американския F-35. Според анализатори, цитирани от Breaking Defense, Москва може да се опита да привлече петролните монархии за свои клиенти заради нежеланието на Вашингтон да им предостави най-новите технологии в областта на изтребителната авиация заради войната на Саудитска Арабия в Йемен.

Интересен детайл е, че руските фирми не са вписани като част от официалната програма на IDEX. Техните изделия са изложени в отделен павилион извън основния.