Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е един от основните дарители в борбата с COVID-19. Голяма част от предоставените от нея 100 милиона долара се използват от екипи изследователи с цел възможно най-бързото създаване и масово разпространение на ваксина срещу заразата.

Бил Гейтс, коронавирусът, ваксината и кога ще сме в безопасност

Бил Гейтс с прогноза за справянето с коронавируса

Кога според милиардера ще бъдем в безопастност

Основателят на Microsoft е убеден, че без това откритие няма как да се върнем към обичайния си начин на живот. Лошата новина обаче е, че Гейтс предвижда необходимостта от поне 18 месеца, в които ваксината да се разработи и тества.

А ако този срок бъде изпълнен, това всъщност ще е истинско постижение за фармацевтичната индустрия, която досега не е създавала ваксина за по-малко от пет години. Но по пътя към успеха и достигането й до милиони хора по света се появяват нови и нови неочаквани пречки.

Снимка 479052

Източник: GettyImages

Оказва се, че осигуряването на необходимото количество стъклени шишенца, в които да се опаковат ваксините, също не е никак лесна задача. "Никой никога не е правил седем милиарда ваксини", твърди Гейтс.

Основателят на Microsoft не е единственият технологичен милиардер, който се е захванал сериозно да намери решение на кризата с COVID-19. Джеф Безос и Марк Зукърбърг също дариха сериозни суми и работят в тясно сътрудничество с научни екипи, но на Гейтс се пада голямата отговорност да е медиатор между фармацевтични компании, правителства и изследователи, пише Business Insider. А всички очакваме усилията му се да увенчаят с успех.