Бихте ли искали да следвате път, по който почти никой не е вървял преди? Може ви ще ви бъде интересно да проучите следния списък с десетте най-малко посещавани държави в света.

Запаленият пътешественик Гунар Гарфорс, който успя да посети 5 континента за един ден, състави рейтинг на най-малко посещаваните страни в света въз основа на статистиката на Световната организацията по туризъм към ООН - UNWTO, пише zen.yandex.ru. Причините за почти пълното отсъствие на туризъм в тези страни са различни: от транспортна недостъпност до политическа несигурност и военните конфликти.

Снимка 536311

Източник: wi

10. Сао Томе и Принсипи, 30 000 туристи годишно

Тази малко известна африканска островна държава се намира в Гвинейския залив. Все още се изплъзва от световната туристическата мрежа, вероятно защото повечето пътешественици не знаят нищо за нея. Може би затова мястото привлича с безпрецедентно спокойствие и тишина.

Островът се радва на приятни температури през цялата година и страната предлага много природни и културни забележителности. Тук ще намерите красиви плажове и очарователни планини, както и архитектурни паметници от времето на португалската колонизация.

Снимка 534074

Източник: EPA/БГНЕС

9. Афганистан, 17 500 туристи годишно

Нищо чудно, че Афганистан е в нашия списък. Страната в Централна Азия страда от мрачна политическа ситуация и неспиращите военни конфликти пречат да пътуваме до тази държава. Миналите войни са оставили хиляди мини след себе си, а страната е световен производител на хероин. Нивото на опасност за пътуващите в Афганистан е относително високо.

Приключенският дух обаче може да бъде привлечен от красивите диви планини на Хиндукуш и непокътната природа. Територията на Афганистан е съставена предимно от високи планини и заради естеството на ландшафта човешки крак все още не е стъпвал в много части на страната.

Снимка 536317

Източник: Wikipedia

8. Коморски острови, 15 000 туристи годишно

Малкият брой посетители на островната република, намираща се между Мозамбик и Мадагаскар е резултат от военни преврати и спорове между политическите лидери на отделните острови. Страната е икономически зависима от чужда помощ и тук се спазват строго ислямските традиции.

Поради местоположението си и естествената си красота, Коморските острови в крайна сметка могат да се превърнат в подходяща алтернатива на близките Сейшели или Мавриций. Островите имат красива брегова линия и жителите им са изключително приятелски настроени. В страната живеят няколко ендемични животински вида.

Снимка 334172

Източник: iStock

7. Туркменистан, 7 000 туристи годишно

Страната, разположена в Централна Азия, има репутацията на втората най-затворена държава в света (Северна Корея е на първо място). В туризма Туркменистан продължава да се сблъсква с ужасните последици от управлението на бившия лидер Сапармурат Ниязов. Той използва силата си по някакъв абсурден начин - затвори болници и библиотеки, кръщавайки месеци и дни на национални герои или роднини, изгони кучета от столицата заради неприятната им миризма и забрани операта и балета.

За някои пътници обаче дивият пейзаж на Туркменистан, по-голямата част от който е зает от пустинята Каракум, може да се превърне в туристическа атракция. Особено посещаван е известният като "Портите на ада", горящ кратер в Дарваза, в самия център на пустинята.

Снимка 360812

Източник: Wikipedia

6. Екваториална Гвинея, 6 000 туристи годишно

Получаването на туристическа виза за тази крайбрежна държава в Централна Африка се счита за бюрократичен ад. Екваториална Гвинея, като една от най-малките страни в Африка, е доста слабо позната дестинация в областта на туризма. Фактът, че това е единствената африканска държава, където испанският е официален език, добавя още нещо интереса към нея.

Правителството работи за насърчаване на туризма, така че много области от този неоткрит рай могат да се считат за безопасни и много привлекателни.

Снимка 343339

Източник: Getty Images

5. Маршалови острови, 5 000 туристи годишно

Причината за малкия брой посетители на този архипелаг в Микронезия вероятно е географската изолация и неадекватните транспортни връзки. Някои от атолите на Маршаловите острови са известни и с минали опити на САЩ в разработването на ядрено оръжие.

Архипелагът в Тихия океан отговаря напълно на всички шаблонни и романтични представи за рая. Тук ще намерите някои от най-невероятните места за гмуркане, кристални лагуни и жители, които все още живеят според местните традиции.

Снимка 462428

Източник: iStock

4. Кирибати, 4 700 туристи годишно

Много туристи също не са чували за тази островна държава в Тихия океан. И както в случая с предишната дестинация, всъщност липсата на транспортни връзки е бариера пред привлекателността на местния туризъм.

Връзките между отделните острови на Кирибати могат да бъдат толкова сложни, колкото пътуването до самата страна. Кирибати предлага редки възможности за риболов и гмуркане. За любителите на плажове, чисто море и водни спортове, 33-те атола на Кирибати са истински рай.

Снимка 360816

Източник: Wikipedia

3. Тувалу, 1 200 туристи годишно

Туризмът в Тувалу е жертва на същите условия като Маршаловите острови и Кирибати. С една дума, да стигнете до тук е трудно, а може би дори по-трудно да се движите между отделните острови на тази страна, разположени в Океания. Безброй плажове и лагуни обаче могат да сбъднат мечтите на всеки гмуркач и любител на водните спортове. Но се очаква, Тувалу да се превърне в първата потънала държава в света поради покачването на океанското ниво.

Снимка 409687

Източник: EPA/БГНЕС

2 .Сомалия, 500 туристи годишно

Причините за почти пълната липса на туризъм в източноафриканската държава са очевидни. Войната, липсата на нормално правителство, законите на шериата и насилието от ислямски екстремисти или замърсената храна не са привлекателни като туристически атракции в офертите на туристическите агенции. В резултат на тази добре известна негативна информация се обръща малко внимание на това, което страната може да предложи на пътешествениците.

Например Сомалия има едни от най-дългите плажове в света. Онези, които са пътували през нея, говорят за необикновена дива страна, обитавана от задушевни хора, предлагаща уникални природни пейзажи, разнообразна фауна и флора, забравени исторически паметници, незабравими впечатления. 

Снимка 237054

1. Науру, 200 туристи годишно

Чували ли сте някога за Науру? Това е най-малката островна република в света. Само една авиокомпания лети до острова в Микронезия. Науру обхваща площ от 21 кв. км, има 10 000 жители, 2 хотела, почти няма нощни клубове, официална столица и висок процент на безработица.

Красивите плажове и кораловите рифове ще се харесат особено на любителите на тишината и спокойствието, на рибарите и водолазите. Ако искате да отидете на риболов и да посетите място, което никой от приятелите ви никога не е бил, се отправете към Науру. Сигурно те ще си помислят, че сте си измислили тази държава.