Когато става въпрос за това дали дадена инвестиция в скъпа вещ си струва парите, има някои покупки, за които експертите по лични финанси казват, че е добре да бъдат изключени от бюджета ви. Съществуват няколко скъпи артикула, които остаряват в зависимост от възрастта на своите потребители. Милениалите (родените между 1981 - 1996) например предпочитат стрийминг услугите вместо кабелни пакети със стотици канали, които никога няма да бъдат гледани.

Други неща като планове с неограничени данни също не си струват парите, споделя експерт. Преди да си купите скъп продукт, задайте си въпроса дали можете да намерите по-евтин, от който да сте също толкова доволни, както и дали може да дадете тези пари за нещо друго, което ще помните цял живот, съветва Джеръми Страуб, изпълнителен директор на консултантската компания Coastal Wealth.

Business Insider разговаря с няколко експерта по лични финанси относно скъпите вещи и услуги, които в много от случаите не са нужни. Ето кои посочват те

13. Абонаментни планове с неограничени мобилни данни

Плановете с неограничени данни на пръв поглед изглеждат привлекателно. Но според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) средният потребител използва около 4,6 GB на месец през 2018 г. "Хората трябва да спрат да плащат за данни, които не използват", казва Роб Уебър, основателят и изпълнителен директор на MoneySavingPro и експерт по спестяване. Едно ключово нещо, което трябва да запомните е, че неограничените данни не означава постоянна 4G връзка, основните оператори обикновено предоставят 22 до 50 GB високоскоростни данни, преди да намалят скоростите, споделя той.

Глобалният пазар на луксозни стоки расте благодарение на блогърите

Глобалният пазар на луксозни стоки расте благодарение на блогърите

Той може да достигне $1,3 трилиона до 2025 година

12. Гурме кафе

Разликата между гурме кафето и това, което си правите у дома, е цената и мястото на консумация. И макар че много хора предпочитат висококачественото кафе, това може да бъде капан за разходите ви особено, когато плащате за това то да бъде правено пред вас. Да ходите в популярните кафетерии веднъж дневно и да харчите по няколко лева за лате, може да ви струва стотици на месец и хиляди на година. "Винаги може да си го направите сами вкъщи за много по-малко", съветва Меган Люк, старши вицепрезидент в PNC Bank.

11. Нови смартфони

Преди да изтичате до магазина на Apple, за да си купите най-новия iPhone помислете дали имате нужда от него и с какво е по-различен от стария ви, за да вложите толкова пари в него. Проучете разликите между новите модели и това, което имате в момента.

10. Скъпи часовници

Въпреки че мнозина гледат на лъскавите, нови, маркови часовници като на символ кореспондиращ със социалния статус, те далеч не са необходимост. Освен това умните часовници също внесоха промяна в тази посока, така че не е задължително да имате Rolex, за да се доказвате", казва Страуб. "Все повече и по-заможни хора избират примерно да носят iWatch вместо IWC (швейцарските луксозни часовници)."

9. Планове за кабелна телевизия

За разлика от своите родители, много от милениалите не купуват големите кабелни пакети. Все повече хора избират стрийминг услугите, защото не искат да плащат за стотици канали, когато гледат само няколко, казва Уебър.

8. Десетки рози за Свети Валентин

Големите букети от рози са излишно скъпи. За повода има хиляди жестове, чрез които да покажете чувствата си по по-значим начин. Има много неща, които са по-евтини, по-забавни и по-запомнящи се.

7. Самозареждаща се прахосмукачка робот

Въпреки че тези прахосмукачки са популярни, те далеч не са необходима инвестиция. Скъпи са и ако решите, че не ги искате, са трудни са препродажба, споделя един от консултантите. "Традиционните са много по-изгодна опция", казва той.

6. Скъпо и масивно обзавеждане

Хората са склонни да харчат много пари за големи, тежки и скъпи мебели, които да отговарят на перфектната им визия за дом. Но за тези, които често се местят или променят вкуса си, това определено не е добра инвестиция, а и препродажбата им не е особено леко занимание споделя Страуб.

5. Заеми за членове от семейството

Ситуацията е особена, когато трябва да заемете пари на член от семейството. "Често се наблюдава ситуацията, че споразумението за изплащане на клиентите ни никога не е толкова обсъждано, колкото когато става дума за заеми, дадени на роднини", казва Страуб. "Бих стоял далеч от тези видове лични заеми."

4. Скъпи бижута

Лесно е да гледате на бижутата като на добра инвестиция - и може да са такава, когато разполагате с естествени диаманти, изумруди и други скъпоценни камъни. Не винаги обаче са толкова ценни, за колкото ги мислите.

Когато търсите да закупите качествен продукт, не забравяйте да направите своите проучвания. В някои случаи бижутериите могат да използват диаманти, отглеждани в лаборатория, които да нямат особена стойност при препродажба. Естествените диаманти ще запазят стойността си във времето поради тяхната рядкост, което означава, че биха могли да бъдат предадени от поколение на поколение или продадени на добра цена, така че ако ще давате много пари е добре да ги дадете за нещо в тази посока.

3. Скъпи абонаменти за фитнес клубове

Ако не тренирате редовно, поддръжката на скъпо членство във фитнес салона може да означава, че губите стотици левове на месец и вероятно няма да е особено голяма разликата, ако посещаваме по-бюджетен клуб.

2. Членство за споделено работно пространство

Да работите по проектите си в споделено работно пространство може да изглежда много приятно, но някои от тях не са особено евтини. Преди да станете член на такова си помислете дали наистина имате нужда от това и колко ще спестите, ако го правите от вкъщи или друго място, на което няма да плащате такса.

1. Доставка на храна

Всички фирми за доставка на храна ви таксуват за това да можете да останете в уютния си дом, докато те изпълнят целия процес. Дори това да са няколко лева на поръчка, те започват да се трупат, ако често използвате услугата.

10 неща, за които богатите не харчат пари

10 неща, за които богатите не харчат пари

Разходи, които никога не правят хората по-успешни