Te ca едни от най-древните пoзнaти нa cвeтa cтpyĸтypи, извaяни oт чoвeшĸa pъĸa. Едно от нещата, правещи ги уникални е, че ca зaпaзeни пpeз вeĸoвeтe и дo днec. Удивляват с мaйcтopcтвo и вeличecтвeнocт. Безспорно има много примери, които могат да бъдат давани. Ето някои от най-ярките и познати в днешно време такива сгради.

Пантеона

Снимка 492101

Източник: Wikipedia

Пантеонът е най-старата сграда в света, която се използва и до днес. От 7 век е римокатолическа църква. Построена е около 125 г. сл. Хр. От римския император Публий Елий Адриан. Това всъщност е бил третият стоеж на структурата. Първият Пантеон се запалва около 80 г. сл. Н. Е. и е възстановен малко след това, но е ударен от мълния изгаря отново около 110 г. Лошата съдба на сградите води до слухове, че Пантеонът е прокълнат.

Куполът на Пантеона до днес остава най-големият купол в света от неармиран бетон. Неговият вътрешен диаметър на височина и ширина е еднакъв - 43.3 м.

Пантеон означава "всички богове", и въпреки че обикновено се смята, че структурата е била място за поклонение, посветено на римските божества, първоначалната му цел всъщност е неизвестна.

Понастоящем е католически храм, посветен на Богородица и вси светии. Пантеонът се намира в историческия център на Рим, на площада Пиаца дела Ротонда (Piazza della Rotonda) и се счита за едно най-големите инженерни постижения на античността, достигнали до наши дни, както и на един от символите на италианската столица.

Xpaмът "Cвeтa Coфия" в Истанбул

2013-01-03 Interior of Hagia Sophia 01.jpg

източник:wikipediа

Този храм съхранява спомените от над 1500 години история. Бил е свидетел на някогашни триумфални шествия на прославени императори и на кръвопролития. Храмът е бил разграбван, а след това отново възстановяван. Църквата става свидетел и на края на Античността, Средновековието, Епохата на Просветлението и зората на модерния свят.

Строежът му е завършен за изключително кратък срок - само за пет години и десет месеца. Още в самото начало на строежа, в работата по него участват близо 10 000 работници, а държавната съкровищница на империята е намаляла с 51 млн. номизми. Юстиниан дори издава декрет през 532 година, според който от всички областни управители в империята трябва да свалят украсите от намиращите се в териториите им езически храмове от Античността и да ги изпратят в Константинопол за да се декорира бъдещият храм.

На 27 декември 537 година храмът е официално осветен от патриарх Минас и от самия император Юстиниан. Църковният храм е обслужван от 500 души.

Xpaмът "Cвeтa Coфия" дълго време е християнска катедрала, по-късно е сред главните джамии на Константинопол и днес продължава да работи като джамия.

Катедралата "Свети Василий Блажени"

St Basils Cathedral-500px.jpg

източник:wikipediа

"Покров Богородичен" известен и като "Свети Василий Блажени" е православен храм, който се намира на Червения площад в Москва. Той е известен паметник на руската архитектура, построен през 16-ти век от Иван IV или, както го наричат - Иван Грозни. Дизайнът и цветът на конструкцията са променяни през цялата история на сградата.

Храмът е построен по случай превземането на Казан и победата над Казанското ханство по време на военната кампания на руснаците за завладяването на Волжка България.

Той е сред най-известните забележителности на Русия като дори за много хора той е символът на Москва, така както Айфеловата кула е символ на Париж.

През 1929 г. е затворен за богослужение и е обявен за музей, но започва да се използва за богослужения през 1991 г. През останалото време е отворен за посещение на туристи.

Саграда Фамилия

Снимка 458328

Източник: архив ЕПА

Саграда Фамилия е базилика в Барселона, Испания. Строежът започва през 1882 г., а през 1883 г. Антонио Гауди е назначен за главен архитект. Църквата изобразява раждането, живота и смъртта на Христос и Богородица.

През 1926 г. Гауди умира и строежът на храма спира. След него други архитекти допринасят за сегашното състояние на катедралата. Очаква се сградата да бъде реновирана и завършена окончателно през 2026 г. През 2010 г. е провъзгласена за базилика от папа Бенедикт XVI.

Миланската катедрала

Duomo di Milano или Миланската катедрала е катедрала е издигната на централния площад Пиаца дел Дуомо. Посветена е на Рождество Богородично.

Строителството и продължава около шест века. Днес тя е втората по големина катедрала в Италия след базиликата Свети Петър в Рим, както и третата в света, с височина от над 108 м. Допреди няколко години е най-високата сграда в Милано.

Изграждането е започнато през 1386 г. Преди да започнат реалните строителни дейности, са разрушени три основни сгради: двореца на архиепископа, двореца Ординари и баптистерия на Свети Стефан. Ентусиазмът за огромната нова сграда бързо се разпространява сред населението и се събират множество дарения за строителството.

Катедралата "Свети Павел"

St Paul's Cathedral, London, UK (2014) - 01.JPG

Катедралата "Свети Павел" е символичното сърце на Лондон и е третата по големина в света. Тя разположена на хълма Лъдгейт в центъра на Лондонското сити, 300 метра северно от река Темза. Датира от 17 век и е дело на архитект Кристофър Рен, който е погребан в криптата.

Куполът на катедралата е висок 110 м. и широк 34 м. и е вторият по големина в света. Големият купол на църквата е повлиян от базиликата "Св. Петър" в Рим. Катедралата заема място сред най-високите сгради в Лондон.

Съвременната конструкция е построена през 17 век и е четвъртата по ред катедрала изграждана на мястото. Предишната сграда изгаря по време на големия Лондонски пожар. Строителството започва през 1675 г. и работата приключва през 1708 г. Конструкцията на сградата е в стил характерен за ренесанса или късния барок.