Бил Гейтс е работел през уикендите и никога не си е взимал ваканция през първите години, след като е основал Microsoft. Това са част от жертвите, които се налагат да бъдат правени, за да бъде създадена една компания според него.

"Истина е, че не вярвах в уикендите. Не вярвах във ваканциите. Знаех регистрационния номер на всеки и можех да разбера кой е тук и кой липсва само като погледна паркинга", признава милиардерът пред сайта TechCrunch, цитиран от BusinessInsider.

Гейтс обаче смята, че хората могат да "митологизират идеята да работят усилено", което той не препоръчва на никого.

Когато е бил малко над 30 години, филантропът се е чудил на графика, който е имал в ранните години на Microsoft. Той споделя, че е започнал да се възползва от уикендите и това се е превърнало в нещо естествено. По думите му след като е минало време и е осъзнал ситуацията, той се е отвращавал от човека, който е бил на малко повече от 20 години.

Гейтс обаче твърди, че тази отдаденост е била важна. Според него е много приятно да имаш екип, който е избрал да бъде стриктен и посветен на това колко далеч ще стигне компанията. Милиардерът държи на идеята, че трябва да се правят много лишения, когато се стартира един бизнес.

Въпреки това Гейтс признава за най-голямата грешка, която е допуснал в работата си и съжалява и до днес. Тя е изпуснатата възможност да превърне Microsoft в това, което е Android.

"Твърдението, че малките разлики правят големите резултати не важи за много бизнеси. В услугите може и да няма чак такова значение, но когато става дума за софтуери, тези разлики се превръщат в огромни", добавя Гейтс.

Съоснователят на Microsoft e вторият най-богат човек в света и състоянието му възлиза на 107 милиарда долара. Той поставя началото на компанията през 1975 година и притежава 1% от бизнеса днес.