Докато се подготвяме за новото нормално, което ще настъпи след коронакризата, компаниите търсят стабилни лидери, които да се ориентират бързо след Covid-19.

Факт е обаче, че несигурността все още ни влияе значително. Никой не знае със сигурност какво ще се случи в следващите няколко месеца. Това, което без съмнение е ясно е, че страхотните, издръжливи и позитивни лидери ще продължат да се издигат и да се справят с последствията от вируса върху бизнесите, пише Inc.com.

Бил Гейтс не един път е говорил за това как такива лидери реагират на фона на несгоди. Той идентифицира две определящи характеристики на истинското лидерство, които са нужни в контекста на настоящите събития.

1. Великите лидери не отклоняват лошите новини

В книгата на Гейтс "Business @ the Speed of Thought", писана в продължение на две десетилетия, преди някой от нас да си представи опасността от невидим враг, който да засегне милиони животи в световен мащаб, Гейтс обяснява, че способността на компанията да реагира на непланирани събития е силен показател за конкурентоспособност.

Петчасовото правило за успех на бизнес лидери като Мъск, Опра, Бил Гейтс и Бъфет

Петчасовото правило за успех на бизнес лидери като Мъск, Опра, Бил Гейтс и Бъфет

То включва учене, четене и експериментиране

Гейтс съветва лидерите да направят нещо непопулярно: да потърсят лоши новини и да дадат възможност на хората да реагират на тях. Той казва, че лидерите трябва да насърчават служителите да споделят лоши новини, точно толкова много, колкото добри новини.

По-просто е да се каже, отколкото направи. "Промяната в корпоративната нагласа, насърчаването за слушане на лоши новини, трябва да дойде от ръководителите", пише Гейтс. Той описва добрите практики на споделено лидерство и комуникация между екипите като критични елементи на успеха - неща, от които отчаяно се нуждаем в момента в глобална пандемия.

2. Великите лидери дават власт на другите

Във времето, в което е изпълнителен директор на Microsoft, Бил Гейтс казва нещо, което трябва да резонира дълбоко в колективната съвест на лидерите: "Докато гледаме напред в следващия век, лидерите ще бъдат тези, които дават възможности и власт на другите."

Сега, когато лидерите навсякъде са принудени да се насочат към новото нормално виртуално сътрудничество, каквото и да сте мислили за лидерите преди избухването, едно нещо остава по-вярно от всякога: великите лидери се отличават с това, че дават власт на подчинението си, карат ги да се чувстват по-силни и да вярват си способностите си в време на криза.

Големите лидери активно реагират на предизвикателствата пред които са поставени хората им. Те правят всичко необходимо, за да защитят служителите или бизнеса и са съпричастни и отговорни на нуждите на хората в екипа си.

Те се съобразяват с нуждите и психичното здраве на членовете на екипа и техните семейства като икономически затруднения и други несигурности.

С тези качества великите бизнес лидери се различават от останалите. Това е и типът лидер, който ще ни е необходим в икономика след пандемия, докато се възстановяваме и продължаваме да развиваме бизнеса си.