Много лидери се опитват да отделят поне един час на ден за неща като практикуване на някое умение или учене. Тези часове биха могли да бъдат прекарани в четене - Опра приписва голяма част от успеха си на това, а лидери като Бил Гейтс и Уорън Бъфет споделят, че го правят постоянно. Други, като Джак Дорси, създателят на социалната мрежа Twitter, отделят от времето си специално за размисъл, пише авторът от Business Insider Майкъл Симънс. 

В продължение на година той е изследвал личните истории на големи бизнес лидери като Илон Мъск, Опра Уинфри, Бил Гейтс, Уорън Бъфет и Марк Зукърбърг и разкрива изненадващ модел за успех, който ги свързва. Много от тези ръководители, въпреки че са изключително заети, отделят поне един час на ден (или пет часа седмично) през цялата си кариера за дейности, които биха могли да бъдат класифицирани като практика на нещо или учене. Авторът на материала нарича това явление "петчасово правило". Най-често бизнес лидерите отделяли време за три неща:четене, размисъл и експерименти. 

Четене

Според статия на HBR, основателят на Nike Филип Найт толкова обичал библиотеката си, че който влизал в нея трябва да свалите обувките си.

Опра Уинфри свързва книгите с голяма част от успеха си: "Книгите бяха моят път към личната свобода". Тя е споделя навика си за четене със света чрез своя клуб за книги. Но това не са единствените хора, преуспяващи в бизнеса, които обичат книгите.

• Уорън Бъфет прекарва пет до шест часа на ден, четейки пет вестника и 500 страници корпоративни доклади.

• Бил Гейтс казва, че чете 50 книги годишно.

• Марк Зукърбърг има за цел да прочете поне една книга на всеки две седмици.

• Илон Мъск израснал четейки по две книги на ден, според брат му.

• Марк Кубан, който е собственик на Националната баскетболна асоциация на Dallas Mavericks, чете повече от три часа всеки ден.

• Артър Бланк, съосновател на Home Depot, чете два часа на ден.

Каква е тайната на успеха на Илън Мъск - един от най-харесваните бизнес лидери?

Каква е тайната на успеха на Илън Мъск - един от най-харесваните бизнес лидери?

И какво обича да прави той през малкото си свободни часове

Време за мислене

Изпълнителният директор на LinkedIn Джеф Вайнер си оставя по два часа време за мислене всеки ден.

Брайън Скудамор, основателят на компания O2E Brands за 250 милиона долара, прекарва 10 часа седмично само в размисъл.

Сара Треливен Блейкли,американска бизнесдама и основател на Spanx, казва в свое интервю, че има повече от 20 тетрадки, в които записва ужасните неща, които й се случват.

Как да бъдете успешни според едни от най-богатите млади предприемачи

Как да бъдете успешни според едни от най-богатите млади предприемачи

Вижте някои от препоръките на основателите на Facebook, Snapchat, Airbnb

Експерименти

През целия си живот Бен Франклин отделя време за експериментиране, както и за това да прави анализ на своите добродетели.

Гигантът Google стана известен и с това, че позволява на служителите си да експериментират с нови проекти цели 20% от работното си време. Facebook насърчава експериментирането през Hack-A-Months.

Най-големият пример за експериментиране може да е Томас Едисън. Въпреки че е гений, Едисън подхожда към новите си изобретения резервирано. Той определя всяко възможно решение и след това тества всяко едно от тях.

Милионер споделя 8 нагласи на средната класа, които ви пречат да натрупате богатство

Милионер споделя 8 нагласи на средната класа, които ви пречат да натрупате богатство

Защо трябва да излезем от зоната си на комфорт, за да бъдем успешни

Петчасовото правило за успех

Трябва да преминем извън клишето "Ученето през целия живот е добро" и да помислим по-задълбочено за това колко време трябва да отделяме за учене всеки ден, за да имаме добра кариера. Дългосрочните ефекти от това да не подобряваме уменията си, са също толкова коварни, колкото и дългосрочните ефекти от това да не водим здравословен начин на живот.

Има само три стъпки, които трябва да предприеме човек, за да създадете свой собствен ритуал за учене. Трябва да намери време за четене, дори да е наистина зает и претоварен. Второто е последователност в това, с което се захваща. И третото правило е, да намери свои методи, които му помагат да запомни и приложи наученото.