Вероятно всеки е запознат с фразата: "Богатите стават по-богати". Но задавали ли ли сте си въпроса защо е така?

Аз го направих и исках да разбера защо смятам, че е толкова невъзможно да натрупам богатство. Затова прекарах 36 години и взех интервюта на повече от 13 хиляди мултимилионери и хора от средната класа, пише Стив Сиболд в статията за CNBC.

Това, което разбрах, е, че много богатите хора имат съвсем различни вярвания, философия и стратегии, от тези на т. нар. средна класа. Тайната на забогатяването се крие в ценностите и начина на мислене, който генерира богатството им.

С други думи, за да си богат човек, трябва да мислиш като такъв. След като се научих да приемам тази концепция, парите започнаха да идват. Стартирах бизнес и в крайна сметка станах милионер.

Ето някои от често срещаните вярвания сред хората в средната класа, които вероятно ви пречат да разгърнете своя потенциал:

1. Ако работя здраво, дори и да мразя работата, ще стана богат

Повечето хора се се занимават с работа, която смятат за "поносима" и са "заклещени" в нея с години, като едновременно се притесняват да не бъдат уволнени или мечтаят за деня, в който най-накрая ще се пенсионират. Защо? Защото вярват, че това е най-добрият начин да забогатеят.

От друга страна много богатите хора си намират работа, която обичат и в която инвестират сърцето и душата си - толкова много, че стават едни от най-добрите в областта си и са възнаградени богато.

Промени мисленето си: възможно е да правиш това, което обичаш и да забогатееш правейки го. Открийте и попитайте един успешен човек, който е влюбен в работата си, как е стигнал дотам. Вдъхновете се.

2. Не можете да забогатеете без основно образование

Хората от средната класа вярват, че инвестициите в образованието определят тяхното богатство. Но ако тайната на това да си богат беше отличната оценка, тогава всеки завършил висше образование щеше да е мултимилионер.

Богатите хора знаят, че финансовият успех има малко общо със способността да помните информацията от учебниците. Вместо това тe вярват, че придобиването на конкретни знания за неща като инвестиции или изграждането на познанства с влиятелни хора имат по-голямо влияние.

Някои от най-богатите хора по света имат съвсем малко образование. Изпълнителният директор на Dell Technologies - Майкъл Дел е отпаднал от Тексаския университет в Остин през първата си година от следването, когато е бил на 19 г.

Стив Джобс, съосновател на Apple, е казвал, че напускането на колежа е било "едно от най-добрите решения", които някога е взимал.

Променете мнението си: образованието не гарантира успех или богатства. Ако обичате продажбите например, започнете онлайн курс, който да затвърди уменията ви в тази област. Бил Гейтс приписва голяма част на успеха си в четенето на 50 книги годишно.

3. Забогатяването не зависи от мен

Обикновеният човек вярва, че да си богат е привилегия само за щастливци. Вайс го описва доста добре в интервюто си за Fatherly.com. "Повечето хора, самоопределящи се като представители на средната класа, вярват, че с каквото и да се занимават, нещата, които определят колко са богати, са инвестициите в образование, професионалните умения и частна собственост.

Междувременно много богатите хора знаят, че в условията на капитализъм имат правото да бъдат богати, ако желаят да създават стойност за другите. Те се питат: "Ако служа на другите, защо да не получа богатство в замяна?". Тъй като живеят с това вярване, поведението им ги насочва към постигане на мечтите им.

Променете начина си на мислене: вместо да се съсредоточите върху това как можете да спестите повече пари за хранителни стоки и сметки през този месец, измислете нови идеи, които имат потенциала да решат общ проблем.

4. Голямото състояние променя хората... към по-лошо

Противно на общоприетото виждане, парите могат да се използват и за добро. По-голямата част от средната класа се опира на философията, че успехът и парите превръщат хората в алчни и арогантни същества.

Но това не винаги е така. Някои от богаташите знаят, че всяка сила и свобода разкриват истинското ни аз. Ако сте били мошеник или измамник преди да натрупате богатства, вероятно това ще си остане така, дори и ще стане по-лошo, след като забогатеете. Но ако сте били смирен и честен човек, който работи здраво, може да засилите тези свои добри качества, след като покачите финансовите си ресурси.

Променете възгледите си: ако се стремите да бъдете добър и по-щедър човек, парите може и да подчертаят добрите ви качаства.

5. Да подхождаш безопасно към парите си е добро нещо

Хората от средната класа вярват, че никога няма да имат достатъчно от каквото и да било. Като резултат от това, те са изключително консервативно настроени към своите финанси и се страхуват, че ако ги загубят, няма да могат да си ги върнат.

Богатите стават по-богати като използват парите си за да трупат още повече финанси. Те рискуват и знаят, че колкото и големи да бъдат печалбите, по пътя винаги има загуби.

Мултимилионерите по света постоянно изучават своите инвестиции - и добрите, и лошите. Те знаят, че колкото по-опитни станат, толкова по-лесно ще спрат загубите на пари от високорисковите сделки.

Променете мисленето си: увеличете своята склонност към поемане на рискове. Ако се научите да вярвате на преценката си, вашата увереност ще расте.

6. По-важно е да науча децата си да пестят пари

Според проучване на Rowe Price от 2018 г. с над 1000 млади възрастни (18 - 24 години), 305 от тях казват, че преди на навършат 15 години родителите им не са говорили за пари с тях. 82% от анкетираните са споделили, че основното, на което са ги учили, е как да спестяват.

Богатите хора непрекъснато търсят начини да удвояват или утрояват печалбите си, за да могат да се наслаждават на добър живот. Те инвестират остатъка от парите си в акции, облигации, недвижими имоти.

Богатите, които интервюирах, гледат на парите си като на динамична среда за обмен на стоки и услуги. Те предават това виждане на децата си, като ги учат да инвестират.

Променете мисленето си: спестяването е важно. Но дайте пример на децата си и затова как да печелят от парите си. Покажете им, че инвестирането може да бъде забавно и е добре да харчите приходите си за неща, които ви правят щастливи. Все пак живеем веднъж.

7. Парите докарват стрес на хората

Повечето хора никога не натрупват голямо богатство, защото виждат парите по негативен начин. Докато човек навърши пълнолетие, мозъкът му бива промиван с вярването, че само говоренето за пари води до стрес и тревожност, затова се опитват да избегнат темата, колкото е възможно.

По-заможните хора обаче виждат парите през очите на логиката. За тях това е инструмент, който предоставя възможности. Когато става въпрос за стратегии как да се правят повече пари, те оставят емоциите си настрани оставят разума като водещ. Както казва ирландският писател Джонатан Суифт: "Мъдрият човек трябва да има пари в главата си, а не в сърцето."

Променете мисленето си: използвайте логиката за финансовите стратегии и се мотивирайте чрез емоциите.

8. Да се чувстваш добре и удобно е повече от достатъчно

След няколко десетилетия на проучвания открих, че повече от всичко друго физическият, психологическият и емоционалният комфорт е основната цел на средната класа.

Но богатите хора от рано се учат, че забогатяването не е лесно и нуждата от комфорт може да е пагубна. "Има цена, която трябва да платя за забогатяването, но ако имам психическата издръжливост да се справя с временната болка, мога да пожъна реколтата от голямо богатство", ми каза един милионер веднъж.

Междувременно масите избягват да се захващат с неща, които не им харесват, но това всъщност е в основата на най-добрите възможности за забогатяване. Богатите са оптимистични и дръзки.

Променете мисленето си: Постигането на големи цели никога не е като разходка в парка. Тези, които продължават напред, са възнаграждавани. Помислете дали да не съставите списък с пет неща, които трябва да направите днес и които може би ще ви накарат да се чувствате некомфортно, но може да ви доведат със стъпка по-близо до богатството.