Тази малка точка на картата на света не винаги е лесна за намиране, защото намиращата се там държава е по-малка от повечето големи градове с площ от 2 586 кв. километра. Можете да я обиколите с кола само за час, можете да я обиколите и пеша и да видите много местни забележителности за един ден. Но за да опознаете живота на Люксембург и да изпитате всички прелести на това приказно място, ще ви трябва много повече време . Тук не спираш да се удивяваш на чудесата и разбираш, че има място на земята, където всичко е създадено за щастливия живот на човека.

Снимка 343144

Източник: iStock

Държава, която е по-малка от повечето големи градове

Тази държава, израснала от древен замък, е преживяла много бедствия в историята си и буквално е изковала успехите си в тях. Тя не само успя да запази своята независимост, но и стана най-богатата държава в света, с най-високо ниво на БВП на човек от населението - над 113 000 долара, една от най-високите минимални заплати в света и най-ниското ниво на безработица в Европа.

Причините за това са развитата икономика, благоприятната бизнес среда, надеждната банкова система и удобният данъчен режим, създаден да привлича чуждестранен капитал.

Люксембург е един от центровете на стоманодобивната индустрия и дом на централата на стоманодобивния гигант ArcelorMittal, който управлява фабрики по целия свят. Списъкът с основните икономически отрасли на Люксембург включва още традиционна и електронна търговия, комуникации, информационни и биотехнологии, хотелиерски и туристически бизнес. Тази страна е създала първокласни условия с най-високо ниво на обслужване за туризъм и отдих за всеки вкус.

С жители от едва 645 хиляди души, почти половината от населението на тази страна са имигранти. В Люксембург живеят представители на 170 националности.

Има три официални езика: френски, немски и люксембургски. По правило всички жители на тази държава ги говорят, а учениците също така учат и английски. За административни цели използваният език е предимно френски.

Снимка 367322

Източник: Wikipedia

Характерните черти на живота в малката страна

Местните люксембургци водят доста уединен и премерен начин на живот. Те не харесват шумни компании, нощни барове и казина, вярвайки, че всичко това е създадено за туристи, които носят значителни доходи на страната. Тук не е прието да участвате в нощния живот на града.

Люксембургците имат приятелско отношение към чужденците, те винаги са готови да помогнат - дават съвети, разказват за местните забележителности. Но в същото време те се държат доста сдържано, без много показване на емоции. Като цяло местните жители на Люксембург създават впечатление за хора, оттеглени от обществения живот, предпочитащи да общуват в тесен кръг от роднини и няколко приятели.

Най-често срещаното хоби сред местното население е винопроизводството и градинарството. Най-обсъжданите теми тук са културните събития. Люксембургците обичат да говорят за класическа музика, изкуство, литература, спорт. Мотото на жителите на тази страна е "бъди това, което си"; което буквално означава - не се стремете да си придавате значимост, а просто се наслаждавайте на живота във вашата спокойна и комфортна страна.

По-голямата част от населението на страната са католици. Тук има много високо ниво на благочестие; местният люксембургец никога не започва хранене без молитва.

В Люксембург практически няма престъпност, страната е на четвърто място в света по безопасност на живота. Това не е изненадващо за страна, в която жителите не трябва да броят всяка стотинка, за да водят премерен начин на живот на просперитет.

Градският транспорт в Люксембург е безплатен, но малко хора го използват - всеки жител на страната има личен автомобил, а понякога и повече от един, докато цените на бензина тук са доста ниски за европейските стандарти. Много жители на съседни страни идват в Люксембург, за да заредят автомобилите си.

Люксембургците също нямат проблеми с жилищния въпрос - всеки жител на страната може да закупи недвижим имот. Според статистиката на всеки жител на Люксембург се падат по три стаи.

Средната продължителност на живота в Люксембург също е една от най-високите в света - 82 години.

Снимка 469182

Източник: iStock

Лозя, винени фонтани и ресторант с най-голямата в света винена листа

Люксембургската винена индустрия, разбира се, не може да се похвали с мащаба си поради ограничената територия на страната, но може да се гордее с качеството си. В Европа я наричат ​​"скритият скъпоценен камък" на държавата.

Територията на страната се състои от хълмисти хълмове и равнини, значителна част от които е заета от лозя. Те се простират главно по поречието на река Мозел, осигурявайки отглеждането на най-добрите сортове грозде и производството на прочутите мозелски пенливи вина. Люксембург също произвежда няколко висококачествени марки бира.

Около 70% от люксембургските вина се консумират на вътрешния пазар, останалото се изнася. Люксембург има най-голямата концентрация в света на ресторанти със звезда Мишлен, където можете да опитате известни марки вино и бира. Тук има и световен рекордьор - ресторант Chiggeri, чиято винена листа е най-голямата сред всички ресторанти на планетата. Към момента на влизане в Книгата на рекордите на Гинес менюто му включваше 1746 вина.

Виното, произведено в страната, е източник на гордост за люксембургците, много празници, състезания и фестивали са посветени на него. Всяка първа неделя на септември в малкия град Schwebsange се провежда фестивал на виното. Тук организират танци и песни, избират кралицата на вината и пускат истински фонтан от вино, който е достъпен за всички.

Люксембург е известен и със своята кухня, която се основава на традиционни ястия: свински колбаси, пушен свински врат с боб, зеленчукова яхния със заешко месо и картофи и бобена супа с бекон.

Снимка 518353

Източник: iStock

Забележителности на Люксембург и странното изкуство по улиците на града

Основната атракция на Люксембург и неговата "визитна картичка" е Дворецът на великите херцози. Този архитектурен скъпоценен камък е построен в испанския възрожденски стил, но за съжаление не всички негови ценности са оцелели до наши дни. Днес това е официалната резиденция на държавния глава и място за официални срещи и церемонии.

Освен това в Люксембург има много старинни замъци, които са запазени от древни времена. Повечето от тях са отворени за посетители и са живи свидетели на историята. Една от известните забележителности на града е катедралата Нотр Дам на Люксембург, построена през 17 век, в която са погребани бившите велики херцози на Люксембург.

В допълнение към класическата античност, съвременното изкуство е широко представено в Люксембург. Има много изложби, галерии и улични изложби, понякога странни и неразбираеми, като монументалните скулптури на Хавиер Марин, монтирани по улиците на града, които представляват пръстени с фрагменти от човешки тела, или уличната инсталация на британеца Тони Краг, изобразяващи променливостта на формите под въздействието на торнадо.