Джеф Безос може да притежава почти всичко, което си поиска. Но най-богатият човек в света е готов да рискува всичко за 11-минутно пътешествие до Космоса. Колко точно рисково е неговото решение?

Отговорът може и да е неочакван, пише CNN. Пътуването в Космоса, исторически, е пълно с опасности. В случая на основателя на Amazon и Blue Origin, рисковете не са така големи — космическата компания прекара по-голямата част от последното десетилетие в проби на суборбиталната и напълно автономна ракета New Shepard.

Трява да се отбележи също, че макар повечето хора да си мислят за астронавти, които обикалят Земята, когато чуят за полет в Космоса, случаят при Безос не е точно такъв. Милиардерът, брат му и още един човек ще се изкачат бързо, а след това ще се завърнат за около 11 минути.

Суборбиталните полети се различават значително от орбиталните, за които се сещаме първо. New Shepard ще прави кратки пътувания до над 100 км. над Земята, линията, която се посочва за границата между планетата и Космоса.

Орбиталните ракети се нуждаят от огромна мощ, за да достигнат скорост от над 27 хил. км/ч, което дава на космическия кораб достатъчно енергия, за да не бъде привлечен обратно от гравитацията.

Суборбиталните полети изискват далеч по-малко мощ и скорост — което пък означава, че ракетата работи по-кратко, температурите са по-ниски, различните сили, които ѝ влияят са по-малко — накратко, има по-малко възможности нещо да се обърка.

New Shepard ще достигне около три пъти скоростта на звука — грубо 3,7 хил. км/ч — и ще полети директно нагоре, докато не изгори почти цялото си гориво. След това капсулата, в която космическите туристи ще се намират, ще се отдели на върха на траекторията и за кратко ще продължи да се движи нагоре, давайки на пътниците няколко минути, в които ще чувстват безтегловност.

След това тя ще полети надолу, а парашути ще я забавят до по-малко от 30 км/ч преди да достигне земята. Капсулата, която е напълно автономна, досега не е имала случай на експлозия в общо 15-те си пробни полета. Ракетата, която ще се приземи отделно, ще използва оставащото гориво и компютрите си, за да кацне безопасно.

Тъй като суборбиталните полети не изискват такава скорост — нито пък изпитват повторно навлизане в атмосферата при ужасяваща скорост — те се смятат за далеч по-малко рисковани от орбиталните. При влизане в атмосферата температурата на тялото на космическия кораб може да достигне над 1 900 градуса по Целзий, а астронавтите изпитват 4,5G.

Въпреки че суборбиталните полети са по-малко рискови, а ракетата и капсулата имат редица системи за сигурност, риск все пак има. Един от самолетите на Virgin Galactic на Ричард Брансън претърпя авария през 2014 г. и уби един от пилотите.

Полетът на Безос е на 20 юли.