Скелетът на тиранозавър рекс, беше продаден на търг за 31,85 милиона долара и така се превърна най-скъпия динозавър, продаван някога.

Екземплярът е на 67-милиона години и е един от най-известните вкаменелости на T-Рекс, поради това, че е запазен в значително добро състояние. Вероятно затова и надмина първоначалната си оценка от 6 до 8 милиона долара.

Продажбата предизвика голям интерес сред богатите колекционери на кости на динозаври и открои силния пазар за редки трофей, въпреки глобалната пандемия от коронавирус, пише CNBC.

Стан е един от само около 50 фосили на Т - Рекс, откривани някога, като най-много се показват в музеите. Той е изложен от години в Института за геоложки изследвания "Блек Хилс" в Хил Сити, Южна Дакота.

Един от най-големите скелети на тирекс отива на търг и той може да бъде продаден за $8 милиона

Един от най-големите скелети на тирекс отива на търг и той може да бъде продаден за $8 милиона

Той щеше да тежи 7-8 тона или около два пъти повече от днешния африкански слон

Това е един от най-пълните скелети на Т - Рекс откриван някога, със 188 кости.

Вкаменелостта е открита през 1987 г. от аматьора палеонтолог Стан Сакрисън. Първоначално костите са били погрешно идентифицирани като по-често срещания трицератопс. Но през 1992 г. палеонтолозите от института го разпознават като Т - Рекс. Отнема повече от 30 000 часа, за да бъдат костите внимателно изкопани и след това е изложен в института.

Палеонтолозите казват, че Стан щеше да тежи между 7 и 8 тона. Според тях той е бил със счупен врат, като два от прешлените му били свързани и трети обездвижен. Той е имал следи от спуквания на черепа и ребрата.