Един от най-големите скелети на Тиранозавър рекс (тирекс) в света е в продажба, предава BBC. STAN T. rex, кръстен на палеонтолога, който за първи път е открил костите му, е ходил по земята преди около 67 милиона години. Сега скелетът му ще бъде показан в Christie's в Ню Йорк преди търга на 6 октомври, с прогнозна продажна цена от 6 до 8 милиона долара.

През последните две десетилетия STAN се изучава в Black Hills Institute в Южна Дакота и палеонтолозите са изготвили десетки статии и изследвания от изучаването му. Той е висок почти 4 метра и е дълъг 12 метра, заедно с опашката. STAN притежава 188 кости, което го прави един от най-големите и най-завършени скелети на T. rex в света.

Първата от костите му е открита във формацията Hell Creek, която обхваща части от Монтана, Северна и Южна Дакота и Вайоминг през 1987 г. Откривателят му е Стан Сакрисън, който е палеонтолог аматьор.

Първоначално погрешно идентифицирани като кости на трицератопс, те остават там необезпокоявани до 1992 г., когато палеонтолози, които са ходили там осъзнават истинския произход.

Тогава са били необходими повече от 30 000 часа ръчен труд за изкопаване и възстановяване на скелета. Оттогава изследователите установяват, че STAN е оцелял след счупване на шията приживе, след което два от прешлените му са се слели. Освен това, има признаци на прободни рани в черепа и едното му ребро, които може да са били причинени от друг тирекс.

STAN щеше да тежи 7-8 тона или около два пъти повече от днешния африкански слон. Доста плашещо е и това, че най-дългите му зъби са с размер над 28 сантиметра и остри.

"За нас е чест да изнесем STAN на търг и че ни е поверено ръководството на такъв емблематичен и важен тирекс", каза Джеймс Хислоп, ръководител на научни инструменти и естествена история в Christie's, като добави, че STAN ще може да се види 24 часа в денонощието през прозорците на Christie's Rockefeller Center.

"Тази специална възможност ще предложи както на ентусиасти, така и на минаващите от там шанса да видят и научат за един от най-емблематичните динозаври в света в тази необикновена обстановка на социално дистанциране."

Още открития

През август в Англия беше открит нов вид динозавър, свързан с Тиранозавър рекс. Динозавърът приживе е бил с дължина около 4 метра и е вид теропод (група месоядни животни, които са ходили на два крака вместо на четири, което включва Тирекс) Живял е в периода Креда, преди около 115 милиона години, според палеонтолози от университета в Саутхемптън, които месеци наред изучавали четири кости, открити миналата година на остров Уайт, край южното крайбрежие на Англия.