Цермат е един от най-попурарните ски курорти, разположен в сянката на величествмения връх Матерхорн в Швейцария. Той е един от най-високите и с най-стръмни склонове върхове в Европа. На път за неговата величествена снага вече може да се види цялата красота на алпинския курорт.

Причината е лифт на стойност 60 милиона долара със стъклен под, тапицерия на седалките от луксозната марка Pininfarinа и кристали Сваровски (Swarovski), пише Bloomberg.

Снимка 408299

Източник: www.matterhornparadise.ch

Атракцията Matterhorn Glacier Ride бе открита в края на ноември миналата година. Тя е резултат на сътрудничество между италианския производител на ски лифтове - Leitner Ropeways, легендарната марка за дизайн на автомобили - Pininfarina и гигантът сред производителите на кристали - Swarovski.

Съоръжението вози до 2000 желаещи на час по стоманени въжета с дължина 2,5 мили (1миля=1,6 км.). Лифтът изкачва височина от 899 метра за 9 минути от станцията на Трокенгър до Клайн Матерхон, наричан по-малкия връх Матерхон.

Снимка 408300

Източник: www.matterhornparadise.ch

Четири от "кристалните кабини", декорирани с елементи Сваровски имат и още екстри.Те са с матови стъклени подове, които стават напълбно прозрачни, когато височинота достигне 170 метра. Така се открива невероятна гледка под краката на туристите над глейзерите на Матерхон.

Луксозното съоръжение е добре дошло за местните хора. Предишният лифт не само е бил на 40 години, но и с доста малък капацитет. В пиковия сезон посетителите са чакали над час и половина, за да се качат.

Лукс е меко казано за новата придобивка на курорта, като се вземе предвид, че в кабинките влизат туристи с мокри и кални обувки. Във всички 25 кабинки има велурени и кожени седалки, които се отопляват, проектирани от Pininfarina и декорирани с логото на планината, което е изписано с кристали Сваровски на тях.

Снимка 408298

Източник: www.matterhornparadise.ch

За да се осъществи този проект са били необходими $60 милиона. В Европа това е втората най-голяма инвестиция за лифтово съоръжение. Надминава я единствено лифтът Stubai Glacier Ride над ледника в Австрия, чиято стойност е $72 милиона.

Цената на съоръжението не се дължи единствено на кристалите и скъпите материали. А на инженерния план, който свързва два върха на разстояние от 2574 метра, което е рекорд за Европа.

Снимка 408297

Източник: www.matterhornparadise.ch

Вятърът, мътлата и голямата надморска височина са създали много зътруднения при изграждането на съоръжението. Били са необходими две години и половина, за да се завърши проектът. Това е най-високият строителен обект на континента.

Същите предизвикателста обаче дават висока възвръщаемост от инвестицията. С надморска височина от близо 4023 метра ледникът на Цермат е по-малко податлив на климатични промени.

Докато други планински курорти се опитват да компенсират недостига на туристи заради изменението в климата, Цермат е атрактивен през цялата година. А цената, за която туристите могат да пробват атракциона, е само 10 долара на човек.

Снимка 408296

Източник: www.matterhornparadise.ch

"Очакваме новата ни атракция да увеличи значително броя на туристите", каза директорът на комуникациите в информационния център на курорта Цермат.

Станцията на Малък Матерхон вече разполага с разделни малки писти, наподобяваще пързалки, кино салон, подземен ледник и платформа, от която има невероятна гледка към алпийската страна.

Тази атракция показва усилията на местната ски индустрия да се развива. Тя привлече поток от много туристи, като тази тенденция продължава и броят на посетителите се увеличава. До 2021 г. се очаква да се изградят още два подобни лифта, които ще свързват Швейцария и Италия. Трите въжени линии ще обслужват общо 539 километра.