Ако се върнем назад във времето след промените през 90-те години, основната грешка на българския футбол от финансова гледна точка е, че собствениците на по-големите футболни клубове са пряко вкарвани в управлението на клуба, вместо да бъдат там по свое желание и да го финансират. Това заяви в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR финансистът Нено Ненов.

"Когато за собственика клуба не представлява интерес, а база за отчисление на основния бизнес, това води до теглене на заеми и финансира клуба по този начин, което пък води до трупане на дългове, несъстоятелност и т.н." каза Ненов.

Според него няма основна рецепта за финансиране поради спецификата на модела.

"Футболът е социален феномен. Трудно е да балансираш когато го управляваш като търговско дружество от една страна и от друга когато феновете имат очаквания като титли, медали, участие във футболни турнири. Моделът е правилно управление на детско-юношеските школи. Първата инвестиция трябва да бъде там и трябва да има синергизъм между детско-юношеската школа и мениджърското управление в клуба. Когато има симбиоза между двете има и бъдеще в това начинание", заяви експертът.

В повечето детско-юношески школи се набляга на работа чрез методики от 80-те години, заяви експертът.

"Не се инвестира от гледна точка на методисти, на треньори и западно европейски специалист, които могат да подпомогнат децата в това отношение", каза Ненов. По думите му липсват и детските психолози, които са от изключително значение.

Може ли феновете да финансират отбора?

По думите на Ненов зависи от това какви са целите на един клуб, какви заплати се плащат и от други фактори.

"У нас този модел се отхвърля с лека ръка, тъй като това, което е показал в годините, е, че в по-голямата си част е неустойчив. Но този модел на запад не е чак толкова лош и собственикът го приема като бизнес. Там акциите не се прехвърлят между собственици, за да се поемат дългове, а се прави планирана бъдеща инвестиция, която да носи доход", заяви Ненов.

По думите на експерта този модел би могъл да се прилага и в "Левски" и в "ЦСКА", но към него трябва да се премине плавно чрез смесен модел - от една страна феновете, от друга собствениците.

Ще се отрази ли на клубовете кризата у нас?

В големите клубове, по линия на телевизионните права, се губи много - става въпрос за милиарди на ниво Висша лига казва Ненов.

"В България телевизионните права и билетите от продажба на телевизионни карти са 5-7% и няма да се окаже толкова фатално. Някои клубове ще приключат участието си заради пандемията. Но зависи и от начина, по който е формирано финансирането на клуба: какъв процент заемат телевизионните права, билетите, трансферите. Пазарът вероятно ще се разреди, което шанс за българският футбол в привличането на чужденци от висок клас, които преди не е могъл да си позволи заради високите заплати", каза още той.