През последната година ситуацията на пазарите е много динамична. С връхлитането на пандемията в началото на 2020-а пазарите регистрираха рекордно бърз спад, преминавайки на мечи пазари и загуба от 30% само за няколко седмици. След това се случи също толкова бързо и възстановяването им и те успяха да наваксат почти всичко загубено и да завършат дори при рекордни нива в края на миналата година. Това заяви главният редактор на специализирания портал Infostock.bg Теодор Минчев в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Новините, които инвеститорите следяха бяха свързани с действията на правителствата, на централните банки, развитието на пандемията. Добрите новини, свързани с ваксината, допринесоха за подобряване на настроението", каза Минчев.

Какво се случи със спестяванията?

По думите на експерта въпреки негативните очаквания за развитието на икономика, все пак в края на година нещата не са били толкова критични, както се е смятало, че ще бъде.

"Инвеститорите започнаха да се връщат на фондовите пазари след като се изтеглиха рязко по-рано и осъзнаха, че спадът, който се случи твърде бързо, дава и нови възможности. Исторически погледнато един мечи пазар, който се развива за година - две реализира след себе си спад от 32-34%, докато миналата година през март паническите продажби доведоха до спад, който по принцип се реализира за много по-дълги периоди от време и инвеститорите видяха в това възможност. Може да се каже, че вълната на възстановяване беше поведена от индивидуалните инвеститори", заяви той.

По думите на експерта инвеститорите има от какво да се притесняват, особено тези, които тепърва се впускат на пазарите.

"Ваксините може да не се въведат достатъчно бързо, да се появят нови щамове на коронавируса, да се въведат по-тежки блокировки в някои ключови икономики и пазари по света. Всичко това създава един риск за инвеститорите и трябва да са предпазливи и да внимават със сектори, които регистрират огромен ръст например, като този на електромобилите. Трябва да диверсифицират своите портфейли, да преминат частично в кещ и други по-сигурни активи", съветва Минчев.

Как сигурно да инвестираме по-малки суми?

По думите на експерта по-внимателна инвеститорска стратегия е да се диверсифицират инвестициите, да имаме процент от спестяванията си в брой и фонд за спешни нужди.

"Добре е инвеститорите да погледнат към големи компании доказан бизнес от няколко десетилетия, компании, които плащат дивидент редовно и го повишават. Обикновено такива сектори са енергийните, финансовия сектор, здравеопазването. Водещите експерти препоръчват постепенно да се намалява дела в инвестициите в много големи технологични компании и други по-рискови активи", заяви Минчев.

Биткойн - ще расте ли още и рискована ли е инвестиция в него?

По думите на Минчев мненията за биткойн в момента са раздвоени.

"Може да се каже, че водещите експерти са на двата противоположни полюса - от напълно отричащи биткойн и смятащи, че ще доведе до загуби, до такива, които говорят за нива от 50-250 хил. долара за доста кратки срокове", казва той.

Инвеститорите трябва да помислят добре дали той е подходящ за техния рисков профил, смята Минчев. "През 2017 г. масовите инвеститори се насочиха към тази криптовалута и тогава беше момента, в който тя достигна своя исторически пик. След това се срина с 70-80% от своята стойност. Всички, които мислят за криптовалути трябва да отпишат голяма част от своите спестявания и да са напълно готови да загубят своя капитал. Освен това предстои биткойн да бъде регулиран, за което се говори все повече, включително и от новия финансов министър на САЩ", заяви експертът.

Имотният пазар у нас

Според Минчев има симптоми, че пазара в София започва да се "нагрява". "Това може да се види от рекордните цени на имотите, съпоставени с доходите на населението, които ги правят доста недостъпни. Но все пак достъпността на имотите сега е доста по-добра в сравнение с 2007 година, преди спукването на имотния балон, защото цените са почти същите като тогава, но доходите на софиянци са нараснали. Един нагорещяващ се пазар може да бъде "горещ" и не може да се каже докога цените ще се повишават и ще започнат да падат. Лихвите по ипотечните кредити сега са на ниски нива и това донякъде стимулира покупките. Но лихвата няма да е една и съща за целия период на кредита. Въпросът е да може да си позволим тази вноска и това да е разумен процент от дохода", каза експертът.