Платформата Shkolo.bg  се използва от половината средни училища в страната. Дигитализацията им у нас се случва много по-бързо в сравнение с висшите учебни заведения, тъй като пазарът при сердните учлища е по-голям. У нас има 2400 училища, които са реален пазар за електронни дневници, докато ВУЗ-овете са много по-малко. Това заяви Симеон Предов от Sholo.bg   в предаването money.bg  по телевизия Bulgaria On Air.

"Пазарът на подобен подобен софтуер за висшите училища е изключително нишов. Те са едва 50 у нас. Освен това, работейки с тях трябва да се правят и обществени поръчки за внедряване на софтуер, което допълнително утежнява процедурите. Проблемът като цяло е от административен характер, но и опира до финансите", заяви той.

Трудностите пред завършването на учебната година по изцяло дигитален начин, според експерта, са по-скоро от педагогически характер, тъй като цялата гилдия трябваше да намери начин да се адаптира доста бързо.

Ще има ли смесен модел на образование у нас в бъдеще?

По думите на Предов този вариант е възможен през следващите години. "Министърът на образованието Красимир Вълчев направи предложение за промени в закона за предучилищното образование, което има за цел да се създаде форма за дистанционно обучение, което да бъде прилагано в случай на извънредни ситуации, дървени ваканции и т.н." заяви той.

Успяват ли университетите да се справят с онлайн обучението и какви са плюсовете от него?

Успяват ли университетите да се справят с онлайн обучението и какви са плюсовете от него?

ВУЗФ отчита по-голяма посещаемост на онлай лекциите, в сравнение с традиционните

Какво се променя в учебния процес през последните няколко години?

Според експерта в предишните години се наблюдава голямата натовареност на учители и директори по отношение на административна дейност. След като се въвеждат електронните дейност, тя се минимализира, заяви той.

"Откакто навлезе и дистанционната форма на обучение, хората установиха, че не е трудно да се работи по този начин. Решавайки тези проблеми с администрация, комуникация и педагогически процес, се повишава качеството на средното образование", каза Предов

Въпреки това дигитализацията не е в основата на подобряването на средното образование, според думите на експерта. "Това е един инструмент чрез който педагози, родители, учители да съумеят да работят по-добре. След да се разработят по-ефективни модели на работа на учителите с учениците, индивидуални подходи за работа, когато е нужно, по-добра обратна връзка между тях", заяви още той.

Каква е пречката пред дигитализация на училищата, които все още не са го предприели тези стъпки?

Засега у нас с електронни дневници работят около 1700 училища, заяви Предов. "Останалите не са дигитализирани поради факта, че някои от училищата с много малко ученици. Пречките са основно в нежеланието, а при други това е доста трудно да бъде наложено, някои от учителите не възприемат този модел на работа, въпреки, че той навлиза все повече. Има училища с много ученици от различни общности - роми, турци, чиито родители трудно възприемат тези новости", заяви Предов.