От началото на пандемията досега има  голям спад в публикуването на обяви за работа. Това е очаквано и се дължи на пандемията, в която се намираме. От друга страна е се откриват нови тенденции като например това, че много голяма част от компаниите минаха на онлайн опериране. Това заяви Анета Христова, част от екипа на Rabota.bg в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"През последните няколко месеца забелязваме увеличен брой на свободни позиции за дистанционна заетост. Вероятно компаниите, които се ориентират към дигитализация и онлайн опериране запазват обявите си, но определено има спад при общото качване на обяви в сайта", заяви Христова.

По думите и около 30% са спаднали обявите от началото на годината досега, на база предходна година. Най-предпочитан сектор остава ИТ, където продължава търсенето на програмисти, разработчици на софтуерни и хардуерни и мобилни приложения. Аутсорсинг сектора също се адаптира бързо, особено кол центровете.

"Най-голям спад отчитаме при обявите за обслужващ персонал, като тези за касиери, продавачи. Това са най-засегнатите сектори", добави тя.

"По отношение на търсенето на работни места, отчитаме увеличение, което се дължи на самия ръст на безработицата. Много компании реагираха със съкращения, отпуски и това доведе до много хора, търсещи работа", заяви още тя.

За какво да следим в една обява за работа?

По думите на експерта е важно първи да знаем точно какви са изискванията и условията. "Прави впечатление, че напоследък е важно за кандидата да знае каква ще е заетостта му - по-скоро при студентите, които съчетават работа с обучение. Важно е местоположението на работното място, социални възможности и привилегии". заяви Христова.

Какви са подвеждащите и фалшиви обяви?

Според нея има случи и на фалшиви обяви. Те могат да бъдат разпознати по съдържанието и импулсни телефони, посочени в обявата, който цели да таксува неправоверно. Освен това може да има съмнително съдържание.

Обявява ли за заплатата в обявата?

Според Христова има компании, които обявяват трудовото възнаграждения. Това са секторите с по-високи заплати, например ИТ сектора, които не са променили възнагражденията въпреки кризата.

Променя ли се начинът на търсене на работа в интернет?

Пандемията е довела до промяна в търсенето, казва тя. "Забелязва се, че компаниите правят онлайн интервюта, присъствените се избягват на този етап, след което се селектират одобрените кандидати.