Зон Шаншан, който не успява да завърши на време училище заради културната революция в Китай, а по-късно работи в строителството, като журналист и в производство, днес е милиардер с активи за 17 милиарда долара. Той успя да запише значителен ръст на нетното си състояние, след като неговата фармацевтична компания излезе на фондовия пазар през април и досега акциите ѝ са поскъпнали 26 пъти.

Зон обаче не е единственият китаец, успял да се нареди сред най-богатите хора в света през последните седмици. Поне още 24 души в азиатската страна са станали милиардери през юни тази година благодарение на огромния апетит на инвеститорите към китайския фондов пазар. Сред тях са бивши учители, счетоводители и сотфуерни разработчици, показват данните на Bloomberg Billionaires Index.

Да пуснат своите компании на борсата от години насам е един от бързите начини за натрупване на милиони за китайските предприемачи. 2020 година обаче е различна, тъй като първоначално тя доведе до блокиране на икономиката, но след отварянето ѝ, инвеститорите "тръгнаха" на лов, за да възстановят бързо загубите си.

Това създаде истинска еуфория на китайския фондов пазар, каквато засега не може да се види никъде другаде по света. В резултат индексите на борсите там се превърнаха в едни от най-добре представящите се в момента.

118 компании са направили своя дебют на борсите в Шанхай и Шънджъ през тази година, като само за юни те са набрали капитал от около 20 милиарда долара. Това е повече от двоен ръст в сравнение с привлечения през първата половина на 2019 година.

В същото време към средата на юли последната група, наредила се сред милиардерите в Китай след първично публично предлагане, управлява богатство от 70 милиарда долара. По-голямата част от тях са акционери в компании от здравния и фармацевтичния сектор, както и от технологичната индустрия.

Китайските предприемачи станаха втората най-голяма група милиардери в света през 2018 година, изпреварвайки Русия. За последните пет години управляваното от тях богатство е утроило размера си до 982,4 трилиона долара, показват изчисления на UBS Group към ноември 2019 година.

Данните показват още, че към 2017 година всяка седмица в най-населената държава се "раждат" средно по двама нови милиардери. Броят на китайските граждани в топ 500 на най-заможните хора в света се е удвоил до общо 68 души от началото на 2017 година досега. Те разполагат с общо нетно състояние от 849 милиарда долара, става ясно от изчисленията на Bloomberg.