Кои са най-важните уроци, свързани с финансите, които трябва да дадете на своето дете? Патрик Лах, професор по финанси в Bellarmine University и основател на Lach Financial дава своя отговор пред The Wall Street Journal.

"Преподавал съм на над 1 200 студента в кариерата си като професор. На 12 август срещнах най-важния си ученик: моята красива дъщеря. Заедно със страховете и притесненията, които запълват главите на младите родители, мислех си и затова какви уроци искам дъщеря ми да научи за парите, въз основна на моя опит като професор и финансов съветник", пише той.

Кои са те:

Да прави разлика между желания и нужди. Срещнах много клиенти, които се провалиха в плановете си за пенсиониране с богатство. Хората развиват лошия навик да казват "Имам нужда" вместо правилното "Искам" на много ранна възраст. Затова ще науча дъщеря ми, когато поиска нова играчка и каже, че се нуждае от нея, да ми обясни защо смята така.

Да не бърка материалните придобивки с богатството. Хората често смятат, че някой със скъпа кола или голяма къща е богат, докато този с 10-годишна кола и сравнително по-малък дом е беден. Има безрой много методи, които унищожават богатството ви, но ви позволяват да си купите скъпа кола и да изглеждате богат - като например да не спестявате достатъчно пари. Или дори да вземате назаем.

Ще напомня на дъщеря ми, че богатството идва от харченето на по-малко пари, отколкото изкарваш и спестяване на разликата, а не от покупката на активи, които бързо губят стойност.

Да оцени сложната лихва. Този урок, който промени живота ми, може би ще оставя за момента, в който тя е в гимназия и може да го разбере. Вярвам твърдо, че много от финансовите грешки, които хората правят - като например недостатъчното спестяване или твърде голямото заемане на пари, произлиза от неразбирането на сложната лихва. Смятам, че ако хората знаеха колко могат да спечелят или да загубят от нея, много малко от тях нямаше да са наистина готови за пенсиониране.

Да я науча, че ако нещо изглежда твърде хубаво, за да е истина, най-вероятно не е.