С пари щастие не се купува, но притежанието на повече богатства определено е предимство, що се отнася до здравето, грижата за което често пъти удря по джоба.

Изследователи анализирали данни за различията в доходите и здравните резултати на живеещи в САЩ и установили, че несъответствията в статута между богатите и бедните се задълбочават. А това от своя страна води до съществени разлики при продължителността на живот.

Докладът на учените от Училището по обществено здраве към Бостънския университет, цитиран от изданието Time, открива, че 1 на сто от най-богатите американци живеят средно от 10 до 15 години повече от най-бедния 1 процент от населението.

От 2001 година при тези с най-ниски доходи не се отчита повишаване на продължителността на живота. Но на този фон при хората от средната класа и онези, които имат най-високи приходи, са добавени средно по две години към продължителността на живота си.

Бедността винаги е била свързвана с по-ниски здравни резултати. Причината - хората в неравностойно положение не могат да си позволят да харчат толкова пари, колкото по-заможните, когато става дума за здравеопазване.

Живеещите в немотия също са по-малко склонни да водят здравословен начин на живот и да спазват принципите за правилно хранене.

Според изследователите през последните години се забелязва влошаване при някои тенденции. Процентът на бедност се е увеличил, като наравно с това се разраства и проблемът със затлъстяването и хроничните заболявания. Такива са например диабетът и високото кръвно, които могат да допринесат за преждевременна смърт.