Американският инвеститор Джордж Сорос е трансферирал около 18 милиарда долара или по-голямата част от своето богатствто на своята фондация Open Society Foundation. По данни на Forbes неговото финансово състояние преди прехвърлянето се изчислява на 23 милиарда долара.

С трансфера организацията става втората по големина филантропска фондация в Щатите, съобщава Reuters.

И преди това Open Society Foundation контролираше милиарди долари, а през последните години Сорос постоянно увеличава размера на трансферите от своя хедж фонд Soros Fund Management към организацията, посочват Wall Street Journal и New York Times.

От ръководството на Open Society все още не са потвърдили тази информация и не са отговорили на запитванията от страна на медиите.

Фондацията е дарила близо 14 милиарда долара от създаването си през 1979 година.

По-рано тази година Джордж Сорос нае експертът Даун Фицпатрик от UBS Group, който стана ръководител на инвестициите на Soros Fund Management, като той управлява и превежданите на Open Society средства.

С последния трансфер единствено Бил и Мелинда Гейтс имат по-голяма фондация в Щатите от тази на Сорос. Според последните данни тяхната управлява около 40 милиарда долара.