Китай може да произвежда милиардери по-бързо отвсякъде по света, но Тайван изгражда цели лични състояния още от 50-те години на миналия век. Столицата на Тайван - Тайпе е на осмо място в света по брой на ултра богати жители според доклада на Knight Frank за 2019 година.

В града има 1519 души със състояние над 30 милиона долара в различни активи. Прогнозите са, че те ще нараснат до 1864 жители през 2023 година. Общото население на тайванската столица е 23,6 милиона души.

Превръщането на града в място с толкова много богаташи започва още през 70-те години, пише Bloomberg. Тогава стотици дребни производители изнасят навън стоки - от телевизори до кукли Барби, което засилва икономиката на Тайван. През 80-те години Тайпе вече се е развил и произвежда електронни компоненти за IT компании.

Когато властите в Пекин започва да се отварят за чуждестранни инвестиции, много от фирмите в Тайван се преместват в Китай, за да използват индустриалния бум там. С парите им, които се връщат обратно в Тайван, са създанени някои от най-впечатляващите символи на богатството в страната. Когато през 2004 година кулата Тайпе 101 отваря врати, тя е най-високата сграда в света. Изпреварена е от Burj Khalifa в Дубай през 2010 година.

Част от парите, които предприемачите печелят, обаче, остава в чужбина. Според доклад на UBS Group AG тайванците държат 500 милиарда долара в офшорни сметки. Но в Китай имат $1,4 трилиона, а в САЩ $700 милиарда.

Снимка 415761

Източник: iStock

Свръх богатите в Тайпе имат страст и към недвижимите имоти. Според Knight Frank те притежават средно по 5,4 жилища на човек. За сравнение богаташите в Хонконг притежават средно по 4 жилища, а тези в Близкия изток 4,6. Апартамент в изкривената жилищна кула на архитекта Винсънт Калебаут в Тайпе се продава за 1 милиард тайвански долара (32 млн. щатски долара).

Голяма част от натрупаното богатство на острова се дължи на основатели на компании, които обаче не са публични.

За разлика от стереотипа, който наложи филма "Луди богати азиатци" милиардерите в Тайпе избягват показните изяви на богатството си.

"Това не означава, че те не знаят как да се радват на парите си, но просто го правят без да вдигат много шум", казва Ани Люнг, председател на луксозния мол Bellavita в Тайпе. В него има VIP клуб, където клиентите могат да пробват дрехи и скъпи бижута на едно място, без да им се налага да влизат в магазините. Милиардерите носят покупките си в тъмни кафяви торби, за да не се вижда съдържанието им.

"Те не искат да се появят с чанта в ярък цвят пред всички и да привличат внимание", допълва Люнг, чийто баща е съосновател на технологичната компания Quanta Computer.

Люнг добавя, че заможните потребители обичат да харчат парите си, но не искат да бъдат видени.