Нетното състоянието на главния изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск намалява с 1,1 милиарда долара само за първите две минути веднага след като акциите на Tesla се сринаха с 11% на нюйоркската стокова борса.

Загубата намали богатството му до 23,3 милиарда долара, пише Bloomberg. Производителят на електрически автомобили претърпя сериозен спад на доставките, като продаде само 63 000 автомобила за първите три месеца от годината. За сравнение доставките на компанията през четвъртото тримесечие на миналата година са били 90 966. Това е спад на продажбите от 31 процента.

Продажбите на Tesla се сринаха с 31%

Продажбите на Tesla се сринаха с 31%

Заради намалените субсидии в САЩ и проблеми при доставките в Китай и Европа

Въпреки че намали цените на Model 3, Tesla e продала по-малко такива автомобили от очакванията на анализаторите. Спад има и в продажбите на колите Model S и Model X. Акциите на автомобилния производител са изтрили 12 процента от стойността си от началото на годината.

Около 10 милиарда долара от богатството на Илън Мъск произлиза от Tesla. А приблизително 13 милиарда долара от състоянието си той дължи на своя дял в компанията Space X. Състоянието на Мъск се оценява на 20 милиарда долара по последни данни след спада на акциите на Tesla.