Най-ценният и скъп метал в света не е златото, а рядък и твърд метал, наречен родий, име, произлизащо от гръцкото "родон", което означава розов, пише Greek Reporter.

Стойността на родия е много по-висока от цената на златото, която в момента е 1850 долара за унция. Родият, който се продава за 10 300 долара за унция, сега притежава титлата на най-скъпия и най-рядък метал в света.

Родият се намира в платинени или никелови руди с другите членове на металите от платиновата група. Открит е през 1803 г. от Уилям Хайд Уоластън в една такава руда и е кръстен на розовия цвят на едно от неговите хлорни съединения.

Родият принадлежи към серията преходни метали и е химически нереактивен с кислород, което го класифицира като благороден метал. Това уникално свойство го прави перфектен катализатор, устойчив както на корозия, така и на окисление.

Със своята изключителна твърдост и точка на топене от 1964 градуса по Целзий (3567 градуса по Фаренхайт), родият споделя позицията си сред металите от платиновата група, включително паладий, осмий, платина, иридий и рутений.

Основната употреба на елемента (консумиращ около 80% от световното производство на родий) е като един от катализаторите в трипътните каталитични конвертори в автомобилите (катализаторите пречистват изгорелите газове). Често се използва и като покритие за бяло злато и други бижута.

Катализатор

Източник: iStock Images

Катализатор

Бижутата и часовниците са покрити с родий, за да се създаде блестяща, здрава повърхност, която е устойчива на надраскване и потъмняване.

Златото е сравнително изобилно в сравнение с родия

В земната кора родият се среща само в 0,000037 части на милион, докато златото е сравнително изобилно при около 0,0013 части на милион, според Британското кралско дружество по химия.

Производството на родий се извършва предимно в Южна Африка, Канада и Русия, често като страничен продукт от рафинирането на медни и никелови руди, съдържащи до 0,1 процента от този благороден метал. Приблизително 16 тона родий се произвеждат годишно, с прогнозен запас от 3000 тона.

През май 2023 г. Market Research Future изчисли, че пазарът на родий се очаква да достигне 3,55 милиарда долара до 2030 г.

Родий

Източник: Wikimedia

Родий

Отбелязва се, че нуждата родий, използван в каталитични конвертори за автомобили, нараства поради различни правителствени разпоредби, прилагани в различни нации за намаляване на въглеродните емисии.

Освен това индустрията е свидетел на развитието на нови технологии като 3D печат, производство на добавки и наноматериали, създавайки нови възможности за използване на родий.

"Тъй като родият е благороден и рядък метал, се очаква търсенето му да се увеличи през следващите няколко години, тъй като повече хора откриват многобройните му приложения", отбелязва MRFR в своя доклад.

Той обаче предупреждава, че в сравнение с други метали, родият е твърде скъп.

"Това ограничава приложенията, за които може да се използва, и се очаква да ограничи растежа на пазара. Очаква се глобалният пазар на родий да се сблъска с предизвикателства от оскъдни ресурси и нарастващо търсене на приложения, които ще оказват натиск върху предлагането му", се казва в доклада.

Родий

Източник: iStock Images

Родий