Всички знаем, че основателят на Amazon Джеф Безос е сред най-богатите хора днес. Богатството на Илон Мъск пък е по-голямо от това на икономиките на Гърция и Катар. Затова може би е трудно да си представим, че в миналото е имало по-заможни предпроимачи от тях. Само че, наистина е имало.

Със сигурност в нашия съвременен свят, където технологиите позволяват създаването и консолидирането на наистина непонятно богатство, изглежда, че най-богатите хора днес притежават повече, отколкото който и да било друг в историята. Но трябва да имате предвид, че 100 милиарда долара днес не се равняват на 100 милиарда долара преди 10, 20 или 50 години, заради инфлацията. Оказва се, че хора от миналото са разполагали с богатство, което измерено към днешни пари надминава това на текущите най-богати хора в света, пише финансовото издание Investopedia.

Такъв е бил например Манса Муса, императорът на Малийската империя от 14-ти век, който харчи толкова много, че причинява хиперинфлация в Кайро и Медина. Император Атауалпа пък бил толкова богат, че пуснатите в Европа злато и сребро след смъртта му предизвикали висока инфлация и забавяне на икономиката.

Коя стана първата жена в света с богатство над $100 милиарда

Коя стана първата жена в света с богатство над $100 милиарда

Първото място в актуалната класация на Bloomberg Billionaires Index остава за Илън Мъск с 232 млрд. долара

Оценката на богатството през отминалите епохи е трудна задача, защото какво означава да си богат, варира в широки граници от епоха до епоха. Как оценявате земевладенията на персийските императори? Умножаването на теглото в унции от съкровището на Чингис хан по 1763 долара наистина ли ви казва колко е било богатството му по това време?

В икономики, в които е нямало нещо като истинска валута и където данъците са се събирали в ечемик, а грамотността също е била "ракетна наука", съпоставката с доларови суми от съвремеността е упражняване на "невероятни спекулации".

Снимка 615814

Източник: Youtube

Но това не го прави по-малко забавно. Вземете Марк Лициний Крас, с нетна стойност на богатството в размер на 2 трилиона долара днешни пари. Като родоначалник на инвеститорите в стойност, той е купил цели части от Рим, когато те са били в пламъци, и изпрати армията си от поробени строители и архитекти да потушават пламъците.

Когато Спартак ръководи бунт през 73 г. пр. Хр., Крас лично изпраща два легиона. Легендата разказва, че той починал, когато в устата му се изляло разтопено злато, мощен символ на жаждата му за богатство.

Манса Муса

През 1324 г. Манса Муса ("император") от Малийската империя тръгва на мюсюлманско поклонение в Мека. Обкръжението му се е състояло от около 60 000 души и количество злато, което изпраща вълнички в целия средиземноморски свят.

Той обсипва градовете, които е посещавал, със злато, раздавал го на бедните и според една сметка всеки петък строи нова джамия. Муса прекарва особено пищно времето си в Кайро и Медина и внезапният прилив на пари изпраща цените на ежедневните стоки силно нагоре.

Снимка 602019

Източник: iStock

Атауалпа

През 1532 г. бруталната наследствена война между полубратята Атахуалпа и Хуаскар тъкмо приключва, а империята на инките започва процеса на възстановяване. Когато се занимаваме с империята на инките, въпросите на икономическия контекст са особено чувствителни. Това е единствената сложна, мащабна цивилизация, която някога се е развивала без никакво подобие на пазар. Изобщо не са имали понятие за пари.

По-скоро цялата държава е била организирана като нещо като семейна единица, като инките (императорът) контролирал всичко: храна, дрехи, луксозни стоки, къщи и хора. Всеки мъж е служил на императора като земеделец, работник, занаятчия или войник. В замяна им е било давано всичко необходимо за оцеляване. Дори съпругите са се смятали за подаръци според инките.

Когато испански конкистадори са направили засада на Атахуалпа при Кахамарка и са го взели като пленник, той успял да събере откуп като никой друг, запълвайки голяма стая със злато. Неговата сила е била неизмерна, защото не е имало нещо в империята, което той на теория да не притежава.

Макар цифрата да е до голяма степен безсмислена в контекста, откупът, който той платил, би струвал днес над 230 милиона долара (въз основа на изчисления на Джон Хеминг).

Испанците така или иначе го убиват и унищожават империята му, но златото и среброто на стойност милиарди долари, наводнили Европа след 1500 г. и предизвикали висока инфлация и продължителен икономически спад. Голяма част от огромните суми злато, които потопиха европейската икономика през 16 век, идват именно от Атауалпа.

Топ 10 на градовете по света с най-много жители с богатство от над $30 милиона

Топ 10 на градовете по света с най-много жители с богатство от над $30 милиона

Къде живеят най-богатите сред нас