Пандемията от COVID-19 и нахлуването на Русия в Украйна имаха широко въздействие върху световната икономика. Най-богатите в света също са пострадали от тези събития. Според някои анализи общото нетно богатство на милиардерите в света е спаднало с 5,5% или 11,1 трилиона долара през 2022 г. На някои пък късметът се усмихна - тези, които отчетоха двуцифрен ръст в богатството си през 2021 година, не усетиха така негативно ефектите от войната и пандемията.

Кои са най-богатите сред богатите в различните страни по света. Както знаем в момента Илон Мъск държи първото място в Америка с нетна стойност от 225,3 милиарда долара. Междувременно Бернар Арно взима короната във Франция и като цяло в Европа с нетна стойност от 222,9 милиарда долара. Това се посочва от класация на Ceoworld magazine за най-богатите хора в света.

На трето място в нея е Карлос Слим Хелу, който е най-богатият човек в Мексико с нетна стойност от 96 милиарда долара, следван от индиеца Мукеш Амбани в Индия 90,5 милиарда долара и Амансио Ортега в Испания с нетна стойност от 87,9 милиарда долара.

Според класацията у нас най-богатият човек е Георги Домусчиев, който има състояние от 2,2 милиарда долара, според класацията. Това не е изненадващо - той и брат му Кирил Домусчиев често присъстват в класациите като представители на най-богатите хора от България.

България е една от малкото страни от Балканите, които присъстват в тази класация. Анализът на списание CEOWORLD включва 77 държави или територии по света, в които има най-малко един милиардер. Проучването установява, че най-богатите милиардери във всяка страна имат общо 1,5 трилиона долара. П

Броят на милиардерите в една нация често е свързан с нейния икономически напредък и перспективи. Съединените щати, където като цяло има бизнес ориентиран манталитет и рисковото финансиране играе голяма роля постоянно увеличава броя на милиардерите. За сравнение страните с по-слаби икономики и ограничени възможности обикновено имат по-малко милиардери.Това е най-вероятната причина много от страните от Балканите да не попадат в класацията със свои представители.

Кои са най-богатите хора в нашите съседни държави?

В южната ни съседка Гърция най-богатият човек е жена на име Мария Ангеликус, която е собственик и шеф на транспортната компания Angelicoussis Group. Състоянието й възлиза на 5,6 милиарда долара.

Най-богатият човек в Румъния е Йон Шириак, които е румънски бизнесмен и бивш професионален играч на тенис и хокей на лед. Бил е президент на Румънската федерация по тенис. Богатството му се равнява на 2,1 милиарда долара.

При друг наш съсед Турция - най-богатият според класацията е Мурат Юлкер. Той е бизнесмен милиардер с богатство от над 5 милиарда долара и председател на Yıldız Holding, най-голямата хранителна компания в региона на Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка.

Ето и списък с най-богатите в някои европейски държави:

Страна Милиардер Богатство (милиарда в долари)
Австрия Марк Матешиц 40.3
Белгия Ерик Витоук 8
Кипър Джон Фредриксен 13,5
Чехия Рената Келнерова и семейството й  16,8
Дания Андерс Холх Повлсен 7,2
Естония Кристо Керман 1,7
Финландия Анти Херлин 4
Германия Дитер Шварц 48,5
Унгария Шандор Чани 1,6
Ирландия Шапур Мистри 7,5
Италия Джовани Фереро 40,1
Лихтенщайн Кристоф Зелер 2,4
Монако Стефано Песина 7,7
Нидерландия Шарлен де Карвальо-Хайнекен 14,2
Норвегия Ивър Толефсен 8
Полша Михал Соловов 6,7
Португалия Мария-Фернанда Аморим 5
Швеция Стефан Персин 18
Швейцария Рафаела Апонте 30,4