Ултрабогатите хора в света бяха едни от първите финансови "жертви" след като пандемията от коронавирус удари световната икономика и фондовите пазари.

През последните два месеца или по време на пика на разпространението на COVID-19 повече от 400 милиарда долара е била общата загуба на топ 100 на милиардерите в света. Иначе казано цялата им печалба за последните две години и половина се е изпарила по време на кризата, показва доклад на изследователската компания Hurun Research, цитирано от Market Watch.

Почти всички от тези 100 ултрабогаташи са изгубили пари през периода 31 януари - 31 март. При това много пари. Но това не важи за деветима от тях, всичките от които са китайски предприемачи, сочат данните.

"Китай е относителен печеливш, тъй като фондовият пазар в азиатската страна се справи по-добре от тези в САЩ и Европа", казва Рупър Хугеуерф, който е председател на Hurun Research.

Китайският магнат, който е забогатял с $3,7 милиарда благодарение на епидемията

Китайският магнат, който е забогатял с $3,7 милиарда благодарение на епидемията

След като акциите на компанията му поскъпнаха с 41%

В доказателство на неговите думи идват и данните. Основният американски индекс Dow Jones е изгубил 21% от стойността си за разглеждания период. Спадовете на европейските пазари, както в Япония и Хонконг също са двуцифрени. Единственият голям финансов пазар, отчел ръст за периода, е китайският - с 0,2 на сто.

Не само този факт е причина за добрите резултати на китайските милиардери. По думите на Хугеуерф друг фактор за това е нарасналото търсене на медицинско оборудване и консумативи, както и на онлайн платформи за комуникация и за интернет образование.

Пример в тази посока е платформата за видеоконферентни разговори Zoom. Нейният основател и главен изпълнителен директор Ерик Юан Зен е най-големият печеливш сред световните милиардери. Неговото нетно състояние е нараснало със 77% от 3,5 до 8 милиарда долара.

И това е лесно обяснимо като се има предвид, че седмичните активни потребители на платформата са се изстреляли от 10 милиона в края на декември до над 200 милиона през миналия месец.

Заможните хора в света губят милиарди от началото на 2020-а, но не и най-богатият от тях

Заможните хора в света губят милиарди от началото на 2020-а, но не и най-богатият от тях

Джеф Безос е добавил 3,37 милиарда долара към състоянието си от януари насам

Сред останалите логични печеливши са още собствениците на китайската платформа за тестове Offcn, както и ръководителят на производителят на респиратори и друга медицинска техника Mindray.

Значителен пик отчитат и съпрузите, които стоят зад китайският гигант в отглеждането и преработката на свинско месо Muyuan Foods. За два месеца те са добавили 3 милиарда долара към нетното си богаство до общо 22 милиарда долара.

От друга страна най-големият губещ от кризата е французинът Бернар Арно. Собственикът на конгломерата LVMH, който е и най-заможният европеец, е изгуби 30 милиарда долара, сочат данните на Hurun. Лидерът по богатство - Джеф Безос, е с около 9 милиарда долара надолу до 131 милиарда долара за периода 31 януари - 31 март.