Животът на богаташите е по-скъп, отколкото смятаме. За си осигурят стандарта на живот, който имат, те харчат луди пари. За последната година богаташкият живот също поскъпна. Forbes следи цената на луксозния живот от 1982 г. насам, като проследява цените на кошница от ултра луксозни "продукти", характерни за ежедневието на богаташите -помислете за чистокръвни животни, обувки по поръчка и икономи и редица други.

Тази година индексът така нареченият Cost Of Living Extremely Well Index- индекс на разходите за живот на богатите е нараснал с 10,1%, което е най-големият скок от 2008 г. досега.

Това е почти два по-голям ръст от този на индекса на потребителските цени в САЩ, който нарасна с 5,3% за същия период. Причината за повишаването на цените са същите: повишено търсене (въпреки пандемията), нарастващите разходи за суровини и промишлени стоки и недостиг на работна ръка (заради пандемията).

Общо взето това е комбинацията от трите фактора, които повишиха цената на живота на богатите. Но членовете на елитния клуб на богаташите от класацията Forbes 400 едва ли има за какво да се притесняват - средното им богатство от 11,1 милиарда долара е нараснало с 39% тази година, повече от три пъти увеличението на цените.

Ето и как се променят цените на някои от най-характерните неща, за които милионерите харчат парите си:

- Цените на моторните яхти са се увеличили с 11,2%

продукт/услуга

увеличение

цена($)

моторна яхта

чистоквърни коне

разходи за домакинство

дрехи

храна и напитки

килограм хайвер

разходи/средно образование

разходи/висше образование

козметични процедури 

разходи за психиатър

11,2%

-

15,7%

10,8%

12,2%

0%

1,5%

3%

51%

12,5%

6 855 000

421 444

-

-

-

12 900

-

-

32 500

-