Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев даде старт на заседанието на Националния съвет по иновации. Той заяви, че това е първото заседание на съвещателния орган от 3 години насам, което, според него, е "необяснимо".

Съветът за малките и средни предприятия също не беше свикван от толкова време и явно това отразява отношението на предишното управление към тези две теми. „ Явно волята не е била такава", допълни министърът.

Стойнев отбеляза, че малките и средни предприятия са гръбнакът, както на българската, така и на европейската икономика.

Министърът заяви, че България трябва да насърчава иновациите, за да имаме конкурента икономика. Той изтъкна значението на диалога между институциите и пожела успех на заседанието.

Началникът на отдела по иновации и предприемачество Емилия Радева представи визията на министерството за това, как трябва да се развиват иновациите у нас до 2020 година.

Основната точка в нея е да бъде постигнат интелигентен и устойчив растеж. Във визията е записано, че трябва да имаме ресурсоефективна индустрия, която да се съобразява с околната среда и промените в климата.

На преден план в развитието на иновациите се поставят университетите и институтите на БАН, защото там е съсредоточен капацитетът, който може да отговори на нуждите на бизнеса.

Законът за иновации, който е изработен още през 2011 година, трябва види „бял свят" до края на настоящата 2013 г., заяви Йосиф Аврамов, член на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Основната задача на днешната среща е да обсъдена Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2014 - 2020 година. Йосиф Аврамов посочи, че търговската палата ще изпрати своето становище и коментар на стратегията в средата на август. По думите му е необходимо и самата стратегия да бъде приета до края на годината.

Интересен въпрос е и това - какъв ще бъде бюджетът на Националния иновацинен фонд, както и дали ще има сесия, отбеляза още Йосиф Аврамов от БТПП.

В началото на септември ще се сформира работна група по казуса Белене. Тя ще трябва да оцени всички финансови, технологични, икономически аспекти на проекта. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който коментира изнесената информация, че по време на пленума на БСП темата с Втора атомна отново е била поставена.

Стойнев посочи, че оценката на АЕЦ "Белене" е част от плана Орешарски и ние трябва да излезем скоро пред хората със становище ще го има ли проектът или не. По думите му резултатите от работата групата ще бъдат ясни преди Нова година.