Към началото на октомври от страната са изнесени над 2,8 млн. тона пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица, съобщава Farmer.bg, позовавайки се на службата по зърното.

Наличните запаси от зърно са стабилни. В складовете има над 6,1 млн. тона, което е със 100 хил. тона повече от същия период на миналата година. От тях 5 млн. т е хлебното зърно, като новата реколта надхвърля 4,8 млн. т.

И през септември активната търговия с пшеница, която започна веднага след жътвата, продължава. Към 1 октомври общият износ надхвърля 1,8 млн. т, от които 1,4 млн. т е реализиран в страните от Европейския съюз.

В същото време част от производителите изчакват с продажбите, разчитайки на по-високи цени. Традиционно към края на годината пшеницата започва да поскъпва и това може да се използва от фермерите, поясниха експерти.

Според разчетите на службата необходимото количество пшеница за вътрешно потребление до реколта 2014 г. възлиза на 1, 8 млн. тона. Въпреки експорта запасите са в размер на 2,7 млн. т, така че до юли следващата година от страната могат да бъдат изнесени още близо 1 млн. т хлебна пшеница.

Запасите от ечемик обаче са критично ниски заради слабата реколта и износа, предупредиха браншовици. Тази година бяха прибрани 700 хил. тона ечемик, от които към края на септември са експортирани близо половината.

Зад граница са реализирани 306 хил. т, а след като пивоварните се снабдиха със суровината до зимата, оставащите запаси са едва 292 хил. т.

Необходимото количество ечемик за пивоварната индустрия до следваща реколта е в размер на 270 хил. тона. Затова и производителите на бира са притеснени, че може да се наложи внос на ечемик, ако експортът на български ечемик продължи.

Търсенето на ечемик се отрази и върху цените. Докато тон пшеница през септември се продаваше за 280 лв./тон, цените на ечемика достигнаха 300 лв./тон.