Консултативният съвет за национална сигурност при президента утре трябва да обсъжда най-вече рисковете за икономиката, за финансовата и социалната система на България. Това препоръча в интервю за Дарик икономистът проф. Димитър Иванов.

По думите му българите трябва да научат истината и реалните факти за състоянието на държавата, в това число за стабилността на пенсионните фондове. Според проф. Иванов е нужен силен служебен кабинет, който бързо да реши проблема със сметките на хората, с ЕРП-тата и монополите. Икономистът обаче препоръча на протестиращите да прецизират своите искания.

„Не се схваща, че това, което трябва да се обсъжда утре, трябва да бъдат рисковете за икономиката, за социалната система и за финансовата система на България", каза той.
Иванов посочи, че темата на утрешното заседание е рискове и заплахи за сигурността в страната, произтичащи от политическата и социална криза.

„В същото време разбирам, че нито ще бъде докладвана каква е финансовата снимка на страната към сегашната ситуация, нито ще бъде обсъждана финансовата ситуация, нито има актуална информация от БНБ. Три ключови области: потоците от доходи и потребление, необходими за минималните домакински нужди, интегритетът на функциониране на пазара и на неговите институции, правила и гаранции и системата на разпределение.Тези три неща в момента се намират в друга огромна критична точка", каза Иванов.

Той изрази съжаление, че в исканията на протестиращите няма нито една точка за борбата срещу разширяващата се бедност, нито дума за незабавен одит на всички пенсионни фондове и на цялата пенсионна система, няма и дума за малките и средни предприятия, за бизнеса.

В такъв драматичен за нацията момент трябва да заложим на трезвостта, мозъка и мисълта, препоръча Иванов. Той изтъкна, че страната ни се намира в огромен социален пожар и предупреди, че той ще доведе икономически и финансов пожар. Иванов напомни, че делът на лошите кредити е достигнал 24-25 процента, а по думите му ситуацията с пенсионните фондове е крайно опасна.