Липсата на редица потребителски стоки доведе до нови неочаквани решения на властите във Венецуела. В щата Яракуй с указ бе забранено нощуването на опашка пред търговските центрове, съобщава РИА Новости.

Според губернаторът на щата Хулио Леон Ередия отсега нататък купувачите ще могат да се редят на опашка от 7 часа сутринта до края на работното време на магазините. По думите му редящите се през нощта нарушават обществения ред и купуват стоки с цел препродажба на спекулативни цени.

През последните няколко дни във Венецуела имаше огромни опашки за стоки от първа необходимост като мляко, захар, лекарства. Хората заемаха местата си от зори, а понякога и от предишната вечер.

Недостигът на хранителни продукти и медикаменти, чиито цени са строго контролирани от държавата, се наблюдава често във Венецуела през последните години. Президентът Никола Мадуро обвинява за този дефицит опозицията и предприемачите, които от своя страна изтъкват като причина за кризисната ситуация валутните ограничения и трудностите пред външнотърговската дейност.

За да се справи с дефицита и контрабандата на стоки, правителството е решило да инсталира четци на пръстови отпечатъци в магазините, както и да забрани износа на лекарства и хранителни продукти от основната продоволствена кошница.