Агенция "Стандарт енд Пуърс" понижи до "негативни" перспективите пред "ВВВ" кредитния рейтинг на Русия, цитирайки като основна причина наложените санкции на страната от САЩ и от ЕС и възможността за налагане и още по-сериозни икономически санкции, съобщава bnr.bg.

„По наше мнение повишеният геополитически риск и перспективите за икономически санкции на САЩ и ЕС след анексирането на Крим от Русия могат да намалят притока на потенциални инвестиции и да повишат отлива на капитали, а това може да отслаби допълнително вече влошаващите се икономическите показатели на страната. Ето защо ние ревизираме перспективата на нашия дългосрочен суверен кредитен рейтинг "ВВВ" на Русия от "стабилна " на "отрицателна", се посочва в изявление на "Стандард енд Пуърс".

И агенция "Фич" обяви, че ревизира до "негативни" перспективите пред дългосрочни рейтинг "ВВВ" на Русия. Кредитната агенция обяви, че по план оценката на кредитния рейтинг на страната трябваше да бъде направена на 25-и юли 2014-а година, но развитията в Русия оправдават днешното изпреварващо решение.

Заместник-финансовият министър на Русия Моисеев заяви, че тези решения на двете кредитни агенции не са причина за влошаване на кредитоспособността на страната. Той също така отбеляза, че на този етап няма сериозни негативни последици за финансовия сектор на Русия от наложените санкции от страна на ЕС и САЩ.