Скорошното проучване на Световния икономически форум (СИФ) за глобалната конкурентоспособност предлага редица показатели, за да покаже здравината на институциите в отделните държави. Един от тях е сигурността на банките.

СИФ е използвал анкета, която се състояла от въпроса - „като цяло, как възприемате стабилността на банките?"

Затова и подредбата не е базирана на обективен икономически критерий, а по-скоро на възприятието на населението. Страните са били оценени от 1 (банките се нуждаят от повече пари) до 7 (банките в повечето случаи са благонадеждни).

Проучването показва, че хората във Великобритания и САЩ не се доверяват на банковата система след финансовата криза през 2008 г. По тази причина Обединеното кралство заема 89-а позиция, а САЩ - 49-а, под Хондурас, Намибия и Перу.

Изданието Business Insider направи списък на 11-те най-здрави банкови системи сред 34-те държави членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, всички от които са считани за сравнително развити икономики с демократични системи.

11. Чехия
Чешкият банков сектор е необичаен заради това, че чуждестранни кредитори доминират индустрията, но изглежда на клиентите не им пречи и ги подреждат като 11-ите по сигурност в света.

10. Швейцария
Въпреки че страната влиза в челната десетка, хората губят доверие към швейцарските банки. Швейцарската национална банка изгуби 51 млн. долара тази година, тъй като изостави валутния таван на швейцарския франк спрямо еврото.

9. Словакия
Подобно на Чехия, чуждестранни банкови компании доминират финансовата индустрия в Словакия, възлизайки на 90 на сто. Най-големите играчи са австрийски и италиански банки.

8. Израел
Израел не е имала голяма банкова криза от 1983 г. Тогава се наложи да се намеси правителството. Държавата все още остава голям акционер в много частни банки.

7. Люксембург
Не е изненада, че тази европейска страна се класира нависоко, тъй като е известна именно с финансовия сектор. Banque et Caisse d'Épargne de l'État е класирана като деветата най-сигурна банка в света.

6. Чили
Банковият сектор на южноамериканската държава е добър пример за положителните ефекти от дадена криза. През 1982 г. икономическият растеж на Чили се срина с 13% след огромна банкова катастрофа. Последващите закони, въведени през 80-те и 90-те години, направиха така, че днес Чили да има един от най-силните финансови сектори в света.

5. Норвегия
Скандинавската държава преживя банкова криза през 1991 г., когато двама от четирите големи заемодателя рухнаха. Правителството се намеси и промени законите, за да стабилизира сектора.

4. Финландия
В банковия сектор във Финландия преобладават кооперативни и спестовни банки, които поемат малък риск.

3. Австралия
Малка група от четири големи банки си разделят по-голямата част от австралийския банков сектор. В същото време чуждестранните банки са силно регулирани.

2. Нова Зеландия
Банковият сектор в Нова Зеландия е доминиран от група от пет финансови играча. Системата процъфтява благодарение на прилични печалби и растеж без много конкуренция.

1. Канада
От дълго време канадските банки са нарицателно за стабилност. В рамките на почти 100 години държавата е имала само два малки регионални фалита на банки и нула по време на Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

Екипът на Money.bg реши да провери къде се намира родината ни по този показател. От справка в годишния доклад на Световния икономически форум за световната конкурентоспособност за 2015 и 2016 г. става ясно, че по стабилност на банките България се намира на 92-ро място от общо 140 страни.