Скоро може да се окаже, че руският газов монополист "Газпром" ще има възможността да добива природен газ у нас, който след това ще ни продава. Това е възможно, защото британската компания "Мелроуз Рисорсиз" спря търсенето на газ в блок Галата, след като остава без права за тази дейност поради изтичане в края на миналата година на разрешението й. Новината за спряното търсене на "синьо гориво" е потвърдил пред 3e-news.net зам.министърът на икономиката, енергетиката и туризма Марий Косев.

Интерес към получаване на бъдещото газохранилище "Галата" вече е проявявала и компанията "Овергаз Инк", чийто мажоритарен акционер е руската "Газпром". Така може да се стигне до ситуация при която руският газов монополист твърдо да стъпи на българска земя.

"Мелроуз Рисорсиз" е единствената компания, която добива природен газ у нас. Количеството е около 400 млн. куб. м годишно, или около 20 на сто от потреблението ни. Тя продава природният газ на "Булгаргаз" на цени, значително по-ниски от тези на вносното руско гориво. Със стъпването на "Газпром" обаче ситуацията може значително да се промени.

Още в края на миналата година от „Мелроуз" са изпратили писмо с искане да бъде удължен срокът на концесията, но отговор така и не е бил получен в срок. Дружеството е изпратило искането си и до МОСВ, откъдето има положително становище и са го препратили по спешност към икономическото ведомство.

Първото разрешение за проучване е било дадено преди три години с опция то да бъде удължено до два пъти с по две години. С промените в Закона за подземните богатства разрешения за проучване вече се издават единствено от икономическото министерство. В момента се провеждат разговори с „Мелроуз" за подписване на нов договор.