Над 1 млрд. лева субсидии трябва да бъдат усвоени до края на годината. Около 40% от бенефициентите са подали заявления в Държавен фонд „Земеделие" за изплащане на субсидии, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на среща със земеделски производители в Първомай, предаде агенция „Фокус".

Министърът каза, че е усилен е техническият капацитет на Държавен фонд „Земеделие", така че да не се получи срив на системите, така както стана при подаването на новите заявления за документи в системата на полицията.

Служители във фонда работят на плаващо работно време. Идеята е парите да бъдат усвоени до крайния срок, за да не бъдат наложи глоби от Европейския съюз, така както това се случи през 2007 и 2008 година, поясни земеделският министър.

Припомняме, до момента 20 млн. лева са осигурени за България по програма „Де Минимис", по която се полагаха по 7500 евро на стопанство, а сега тези средства са удвоени, като на стопанство ще се полагат до 15 000 евро.

Тези, които не са се възползвали, могат да си получат остатъка от нея сега, каза земеделският министър.
Днес земеделският министър каза, че вече се обсъжда кои стопанства да бъдат подпомагани по „Де Минимис" и как да бъдат разпределени тези средства.


Освен това е готова и концепцията за създаване на Агенция по безопасност на храните. Концепцията е съгласувана и с премиера Бойко Борисов и ще бъде представена в най-скоро време, каза Найденов.

Създаването на такава агенция изисква финансов ресурс, каза министърът и уточни, че затова се търсят възможности за финансиране, включително и възможности за заем. На въпрос кога ще бъде въведен българският държавен стандарт, министър Мирослав Найденов отговори, че вече има решение по някои от стандартите.

„Ние забравихме вкуса на българските продукти, затова трябва да го върнем и завещаем на следващите поколения", каза министърът. Той поясни, че среща отпор в това отношение, но с него няма да се справят лесно.

Готова е и наредбата за директно продаване на земеделска продукция на пазара, каза още министърът. Той уточни, че се очаква тази наредба да излезе до дни. В момента тече междуведомствено съгласуване.