Автомагистрала "Хемус" ще се концесионира по новия закон за концесиите, което означава, че за нея ще се обяви международна тръжна процедура.
До момента три чуждестранни фирми са проявили интерес към обекта.
Това каза днес в Плевен министърът на регионалното развитие и благоустройство Асен Гагаузов, цитиран от Дарик радио.

Трасето на АМ "Хемус" вече е уточнено. Общата дължина е 450 км, като остава да бъдат построени 286 км.
То ще минава на 15 км южно от Плевен и на 20 км северно от Ловеч, заяви министър Гагаузов, цитиран от News.bg.

Той уточни, че все още няма работен проект, но на концесионера ще бъде възложено да довърши проектирането и поетапно да изгради магистралата.
Около 1 милиард евро ще струва изграждането на автомагистралата, но всичко зависи от темповете на работа, допълни министърът.

Проучванията показват, че трафикът е значително по-висок от преди години.
Според резултатите от последното преброяване през 2005г. по АМ "Хемус" средно годишно минават над 9 000 транспортни единици.

Министърът на регионалното развитие заяви, че в програмата на правителството за инфраструктурата е разчетено, че в рамките на този мандат трябва да бъдат завършени магистралите "Тракия" и "Марица", да бъдат започнати "Хемус" и "Струма" и по възможност "Черно море".

През следващите две години ще направим всичко възможно да бъде продоляна кризата с лошото качество на пътищата от 1-ви, 2-ри и 3-ти клас.

Тази година около 200 км ще бъдат реиновираните пътища в страната, което е три пъти повече от предходната година, заяви още министър Гагаузов.